BiH
0

Halilović u ime bh. dijaspore zatražio produženje roka za registraciju birača

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio je danas protest Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH povodom neblagovremenog informiranja bh. iseljenika o raspisivanju vanrednih izbora za predsjednika Republike Srpske (RS), te u ime bh. dijaspore zatražio produženje roka za registraciju birača, koji ističe danas.

„Prema navodima organizacija bh. dijaspore, CIK BiH i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH kasno su uputili informaciju o raspisanim izborima za predsjendika RS. Istovremeno, ostavljen je kratak rok za registraciju birača koji glasaju putem pošte“, kaže se u pismu ministra Halilovića CIK-u BiH.

Naime, neke organizacije bh. dijaspore informaciju o izboru predsjednika RS dobile su 26. oktobra 2007. godine, pet dana prije isteka roka za registraciju birača. Ovako kratak rok velikom broju bh. građana BiH koji žive izvan BiH, a prema podacima ima ih oko 1,3 miliona, ne pruža mogućnost da se registriraju do utvrđenog roka.

Za registraciju birača, osim propisanog obrasca, potrebno je osigurati i dodatnu dokumentaciju i putem pošte poslati CIK-u BiH, što zavisno od države iz koje se šalje, traje od četiri do deset dana.

„Ovakvo postupanje CIK-a dijaspora doživljava kao namjerno onemogućavanje korištenja jednog od osnovnih ljudskih prava - prava glasanja na izborima. Kako bi im bilo osigurano ovo pravo, u ime organizacija bh. dijaspore tražimo od CIK-a da produži rok za registraciju novih birača iz inozemstva koji glasaju putem pošte“, kaže se u pismu ministra Halilovića upućenom CIK-u BiH, saopćeno je iz Kabineta ministra Halilovića.