BiH
0

Halilović razgovarao s porodicama nestalih

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović sa saradnicima u srijedu je u Sarajevu razgovarao s porodicama nestalih osoba iz sela Mičivode, Općina Sokoloc, koji petnaest godina tragaju za još 21 nestalom osobom iz ovog sela. Identificirano je osam civilnih žrtava.

Porodice nestalih zatražile su podršku i pomoć Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u ubrzavanju procesa traženja nestalih osoba iz ovog sela.

Ministar Halilović je kazao da će Ministarstvo u okviru svoje nadležnosti i na osnovu svih raspoloživih institucionalnih mehanizama insistirati na ubrzavanju procedura za početak traganja na nestalim osobama iz sela Mičivode.

U Mičivode se prije sedam godina vratilo deset od prijeratnih 55 porodica, ali još u ovo selo dolaze makadamskim putem dugim četiri kilometra.

Ministar Halilović se susreo i s predstavnicama Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ s kojima je, također, razgovarao o mogućnostima ubrzavanja procesa traženja nestalih osoba, te pitanjima ostvarivanja statusnih prava civilnih žrtava rata. Predsjednica Udruženja „Izvor“ Fatima Fazlić i tehnički sekretar Sejda Karabašić informirale su ministra Halilovića o aktivnostima ovog udruženja, koje su fokusirane na traženje nestalih osoba i pomoć povratnicima u Prijedor u ostvarivanju statusnih prava civilnih žrtava rata.

Prema podacima Udruženja u Prijedoru je od 1992. do 1995. godine ubijeno ili se vodi kao nestalo 3.148 osoba.

Do sada su ekshumirane 1.734 osobe, a za 1.414 osoba se još traga. Fazlić je kazala da broj nestalih nije konačan te da ovo udruženje kontinuirano upotpunjuje bazu podataka da bi došlo do konačnog broja ubijenih i nestalih osoba.

Ministar Halilović je kazao da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru nadležnosti, pomoći ovom udruženju, posebno u vezi s ostvarivanjem statusnih prava civilnih žrtava rata. Naime, veliki broj povratnika u Prijedor iz Federacije BiH nije ostvario nikakva statusna prava.