Izgradnja igrališta
77

Haldun Koc u Zenici: Turska će nastaviti pomagati prijateljski narod u BiH

E. M.
Haldun Koc u Zenicu je došao na poziv Asocijacije Mostovi prijateljstva (Foto: Klix.ba)
Haldun Koc u Zenicu je došao na poziv Asocijacije Mostovi prijateljstva (Foto: Klix.ba)
Ambasador Republike Turske Haldun Koc danas je posjetio Osnovnu školu "Alija Nametak" u Zenici gdje je posadio drvo prijateljstva te obećao nastavak podrške osnovnim školama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nakon što je javnost ostala zatečena zapuštenim sportskim igralištem Osnovne škole "Alija Nametak" u zeničkom prigradskom naselju Pehare, poduzete su aktivnosti na gradnji modernog sportskog terena vrijednosti 250.000 KM.

Koc je danas u društvu ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedinom Šatorovićem te članovima Uprave škole na čelu s direktoricom Hatidžom Dedić i predstavnicima Vijeća roditelja razgovarao o mogućim zajedničkim ulaganjima u ovu školu.

Drvo kao simbol prijateljstva dva naroda
Drvo kao simbol prijateljstva dva naroda

Kozlić je kazao da je ministarstvo nedavno okončalo izradu idejnog projekta za izgradnju modernog sportskog igrališta, okvirne vrijednosti blizu 250.000 KM.

"S ambasadorom Kočom sam razgovarao o mogućnostima zajedničkog ulaganja, jer na ovom prostoru gravitira oko 10.000 stanovnika i postoji velika potreba i za sportskim terenima, ali i drugim sadržajima koji se mogu smjestiti na prostoru površine oko 22 duluma", kazao je Kozlić.

Ambasador Koc je u dvorištu škole zasadio drvo prijateljstva uz poruku da prema Zenici i BiH gaji posebne osjećaje.

"Posadili smo simbol koji će govoriti upravo o našim lijepim odnosima i njegovanju naših odnosa, a drvo će ovoj djeci biti primjer kako se prijateljstva njeguju i kako se unapređuju", rekao je ambasador Koč, poručivši da će Turska nastaviti pomagati prijateljski narod BiH.

Turska vojna misija u BiH trenutno na području Zeničko-dobojskog kantona realizuje ulaganja u infrastrukturu četiri škole u Zenici i jednoj školi u Visokom u visini od 450.000 KM.