Suđenje bivšim premijerima
0

Hajra Balorda: 'Branković mi je uništio sve stvari u stanu'

Sarajevo-x.com
Nedžad Branković
Nedžad Branković
Svjedočenjem Hajrije Balorde (76), svjedokinje Tužilaštva, danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Edhemu Bičakčiću i Nedžadu Brankoviću, optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Balorda, bivša guvernerka Narodne banke BiH, u stanu koji se nalazi u sarajevskom naselju Ciglane u ulici Trg Merhemića broj 7/6, stanovala je od januara 1982. godine. Nosilac stanarskog prava bio je njen suprug do 1991. godine kada je preminuo. Od 1991. godine nosilac stanarskog prava bila je Hajrija Balorda.

"U septembru 1992. godine otišla sam sa maloljetnim djetetom u Austriju, tačnije u Beč, ali s namjerom da se vratim u Sarajevo. Punomoć da može koristit stan ostavila sam Esadu Avdiću, mom vozaču. Međutim, njega i njegovu porodicu iz stana je istjerao general Bisić“, kazala je svjedokinja pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Dalida Burzić.

Prema riječima svjedokinje u Sarajevo se željela vratiti ali nije mogla jer nije imala pasoš.

"Moj zahtjev da mi se izda pasoš Srđan Arnaut, (op.a. sadašnji zamjenik ministra pravde BiH) je odbio zbog, kako je to navedeno, sprečavanja terorističkog djelovanja. To je smiješno. Ja nikada nisam bila kažnjavana niti sam bilo kada počinila kakvo krivično djelo. Tada sam čak pisala i Aliji Izetbegoviću, predsjedniku BiH, kao i svim mogućim institucijama. U Sarajevo sam se vratila u augustu 1996. godine i to sa putnim listom, a pasoš mi je izdat tek u Sarajevu', kazala je Balorda.

Prema njenim riječima u vrijeme kada se vratila u Sarajevo, u njenom stanu živio je Branković.

"Prema jednom rješenju Branković je u mom stanu živio od 11. januara, a prema drugom rješenju od 14. maja 1994. godine. Čim sam stigla u Sarajevo otišla sam do svog stana. Lupala sam na vrata, međutim, u stanu niko nije bio. Ostavila sam ceduljicu na vratima da mi se Branković javi. Pozvao me navečer i kazao mi „sad ste došli na vrata stana i nikada više da niste“, kazala je Balorda tokom svjedočenja.

Prema njenim riječima Branković je u to vrijeme bio generalni direktor „Željeznica“ i ona je sa jednim prijateljem otišla i do njegove kancelarije.

"Tada mi je rekao da svoj stan i stvari nikada neću dobiti nazad dok god on ne dobije rješenje na kojem će biti žig kao pepeljara i pokazao je na jednu pepeljaru koja se nalazila na stolu“, kazala je Balorda.

Svjedokinja je nakon mnogobrojnih zahtjeva i žalbi stan, ipak, dobila nazad u julu 2000. godine, a Branković je deložiran. Do jula 2000. godine svjedokinja je živjela kod sestre.

„Kada sam ušla u stan sve stvari, koje smo muž i ja skupo platili bile su uništene i na jednoj kamari u sobi“, kazala je Balorda.

Branković je nakon svjedočenja bivše guvernerke kazao da prema tadašnjem zakonu nije smio koristiti stvari vlasnika stana nego su morale biti u jednoj sobi, a da je, dok je boravio u stanu, koristio vlastite stvari.

"Balordi smo čak sačuvali i porodične albume. A, nakon što sam dobio rješenje da napustim stan, ja sam ga sa svojom porodicom i napustio“, kazao je Branković.

Pred Sudskim vijećem danas je svjedočio i Nebojša Rupar (56) koji je u vrijeme kada je Branković kupovao sporni stan, koji se, također, nalazi u ulici Trg Merhemića ali na broju 15, imao agenciju za prodaju nekretnina.

Prema njegovim riječima Branković, kojeg je poznavao od ranije, zamolio ga je da mu pronađe odgovarajući stan.

"Na početku Branković nije kazao gdje tačno i koji stan želi. Nakon što sam ja saznao za stan koji prodaje Nada Ludvig Pećar, a koji se nalazi ulici Trg Merhemića, Brankoviću je kazao da želi taj stan. Taj stan je, koliko se sjećam, koštao oko 230.000 maraka“, kazao je Rupar.

Na pitanje Olega Čavke, tužioca sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, da li ga je prilikom posredovanja kupovine stana angažovala Vlada FBiH ili Branković, Rupar je odgovorio da ga je angažovao Branković.

"Kada sam Brankovića pitao ko će meni platiti moje usluge, Branković je kazao „ne brini, ti si moja briga“. Iako je tada bilo pravilo da se plaća tri posto od cijene stana, Branković mi je platio tek neki simboličan iznos“ kazao je Rupar.

Na pitanje tužioca da li je, prema njegovom saznanju, predmetni stan kupio Branković ili Vlada FBIH, svjedok je odgovorio - Branković.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. decembar ove godine.

Prema optužnici bivši premijer FBiH Bičakčić i tadašnji direktor "Energoinvesta“ Nedžad Branković, zloupotrijebili su položaje te su Brankovićev stan na Ciglanama kupili novcem Vlade FBiH i "Energoinvesta". Tom transakcijom budžet FBiH oštećen je za 114.000 KM, a Energoinvest 150.000 KM.