BiH
0

Hafizović: Odluka Predsjedništva nije štetna za RS

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Šefket Hafizović izjavio je da Odlukom Predsjedništva BiH o upućivanju zahtjeva Republici Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida nije povrijeđen vitalni interes RS-a, osim ako interes nije da se najtraženiji optuženici ne privedu sudu pravde.

Hafizović u izjavi novinarima u Banjoj Luci nije isključio mogućnost da bošnjački delegati Vijeća naroda RS-a stave veto na odluku o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića, po kojoj je Odluka Predsjedništva BiH od 11. aprila destruktivna i štetna po vitalne interese RS-a, jer će, vjerovatno, danas biti usvojena u Narodnoj skupštini.

Naglasio je i da Predsjedništvo BiH donošenjem Odluke 11. aprila, nije izašlo iz ustavnih okvira, jer je konsenzus prilikom odlučivanja na sjednicama Predsjedništva BiH jedino neophodan i obavezujući prilikom donošenja odluka iz domena odbrane.

Ovdje se radi, kako je naglasio, o pitanju iz domena vanjske politike, i ako se ne dođe do konsenzusa Predsjedništvo BiH na narednoj sjednici donosi odluku većinom, što je i urađeno, što znači da odluka nije donesena preglasavanjem.

Inače, u Skupštini RS-a još se raspravlja o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića, po kojoj je Odluka Predsjedništva BiH od 11. aprila destruktivna i štetna po vitalne interese RS-a.