BiH
0

Hadžiomerović: Tešanović ne brani interese Hrvata, već SNSD-a

FENA
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Mujo Hadžiomerović odbacio je kao neosnovane tvrdnje predsjedavajuće tog vijeća Nade Tešanović da u bošnjačkom klubu zloupotrebljavaju mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Hadžiomerović je za Fenu ukazao da će taj klub uvijek braniti interese bošnjačkog naroda u RS, koje i predstavljaju, dok za Tešanović kaže da brani interese stranke koja ju je imenovala na tu funkciju, SNSD-a, a ne hrvatskog naroda, koji bi trebalo da predstavlja.

S tim u vezi on je podsjetio da je Tešanović krajem novembra prošle godine, sa srpskim predstavnicima vlasti u RS, potpisala izjavu protiv odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a, 9. januara.

"I od Tešanović je za očekivati da radi u interesu Kluba Hrvata, a ne da se pravi veći pravoslavac od patrijarha", rekao je Hadžiomerović.

Klub Bošnjaka je, napominje, pozitivni korektivni faktor u preispitivanju zakona i odluka koje usvaja Narodna skupština RS-a, i svoj posao rade, kako je naveo, u skladu s Ustavom, zakonom i poslovnikom kako bi usvojeni akti bili po mjeri sva tri konstitutivna naroda u RS i ostalih.

Podsjeća da se Tešanović nije osvrnula na teškoće u radu kluba Bošnjaka, pa i zbog, kako smatraju, neustavnog poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a, na što ukazuju već godinama.

Šef Kluba Bošnjaka je pozvao Tešanović, kao i sve druge zvaničnike da rade u korist građana u RS, a ne da se šire optužbe.

Taj klub će, zaključuje, i u narednom periodu preispitati sve skupštinske zakone i akte kako bi bili usklađeni s interesima svih građana i evropskim standardima.