Ponovljeni izbori
17

Hadžiomerović pobijedio u Vukosavlju, Palavestra u Istočnom Mostaru

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kandidat SDS-a Radovan Palavestra danas je ponovo izabran za načelnika Istočnog Mostara.

"Na današnjim ponovljenim izborima Palavestra je osvojio 97 glasova, dok je njegov protivkandidat Miroslav Mavrak iz DP-a dobio povjerenje 63 birača", potvrdio je Srni predsjednik Općinske izborne komisije Branko Čvoro.

Na ponovljene izbore u najmanjoj hercegovačkoj općini danas su izašla 162 od ukupno 189 registrovanih birača. Dva glasačka listića bila su nevažeća.

Na proteklim lokalnim izborima, koji su održani 7. oktobra, pravo glasa imalo je 212 glasača, ali je za 23 lica prebivalište poništeno zbog lažnog prijavljivanja mjesta boravka.

Za načelnika općine Istočni Mostar tada je izabran Miroslav Mavrak sa ukupno 97 glasova, dok je šest glasova manje imao njegov protivkandidat Radovan Palavestra, koji je dužnost načelnika obavljao u proteklom mandatu.

Centralna izborna komisija BiH poništila je izbore na redovnom biračkom mjestu za načelnika u izbornoj jedinici Istočni Mostar, zbog kako su naveli, utvrđenih nepravilnosti koje mogu uticati na izborni rezultat.

Elvir Hadžiomerović pobijedio u Modričkom Lugu

Na ponovljenim lokalnim izborima na biračkom mjestu u Modričkom Lugu u općini Vukosavlje kandidat SDA za načelnika općine Elvir Hadžiomerović osvojio je 420 glasova.Kandidat SNSD-a Borislav Rakić osvojio je četiri glasa, a bilo je i šest nevažećih listića.

Odbornička lista SDA za Skupštinu općine Vukosavlje osvojila je 254 glasa, Stranka za BiH 67, SBB BiH 20, po jedan dobile su SDP BiH, DNS, HDZ BiH, Narodna stranka "Radom za boljitak", dok je bilo i 29 nevažećih listića.

Na ponovljenim izborima za načelnika i Skupštinu općine Vukosavlje na biračkom mjestu u Modričkom Lugu, prema prvim preliminarnim razultatima, glasalo je ukupno 430 birača, odnosno 66 posto.

Predsjednik Biračkog odbora Boro Lešić rekao je Srni da su izbori protekli bez problema i da su glasanje pratila i dva predstavnika Centralne izborne komisije BiH.

Srna saznaje da je Modrički Lug nakratko posjetio lider SDA Sulejman Tihić, čiji će kandidat sa potvrđivanjem glasova osvojiti mjesto načelnika općine.