BiH
0

Hadžić: HDZ BiH je odlučujući faktor u procesu formiranja VM

SRNA
Damir Hadžić
Damir Hadžić
Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić smatra da je HDZ BiH odlučujući faktor u procesu formiranja Vijeća ministara BiH, ne samo na predstojećem skupu u italijanskom gradu Cadenabbija, na kojem će prisustvovati lideri šest političkih partija koji učestvuju u pregovorima, nego i nakon toga.

Hadžić je mišljenja da ne bi trebalo biti previše ni optimizma ni pesimizma o sastanku u Italiji, jer predstavnici stranaka iz Republike Srpske tamo ne očekuju bilo kakve ozbiljne razgovore o kostituisanju Vijeća ministara BiH.

On je ocjenio da je odlučujuće to da li će HDZ "prihvatiti principe i logiku koja bi trebala biti prihvaćena", ili će i dalje insistirati na onome na čemu insistiraju posljednjih dvanaest mjeseci.

"Ako to bude slučaj, bojim se da ćemo ponovo imati potpunu blokadu konstituisanja Vijeća ministara i jedan, više nego logičan potez koji će napraviti SDP, a to je zahtjev za održavanje vanrednih izbora", istakao je Hadžić.

U Cadenabbiji će od 26. do 29. novembra biti održan skup o temi "Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU", u organizaciji njemačke Fondacije "Konrad Adenauer", na kojem će učestvovati lideri SNSD-a, SDS-a, HDZ-a, HDZ 1990, SDP-a, SDA, kao i predstavnici više institucija iz BiH. 

Od stranih gostiju očekuje se dolazak direktora u Evropskoj službi za vanjske poslove Miroslava Lajčaka, poslanika u Evropskom parlamentu Doris Pak, bivšeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarza Schillinga i drugih.