Slijedi racionalizacija troškova
0

Gubitak Elektroprivrede u 2010. godini 38,7 miliona KM

FENA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je rekao da je Vlada FBiH već poduzela konkretne mjere kada je u pitanju poslovanje Elektroprivrede BiH (EPBiH) i da će to biti pretvoreno i u zaključke Vlade.

"Odlučili smo da damo nalog menadžmentu koncerna EPBiH za maksimalnu racionalizaciju troškova da bi se zatečeni gubici u tom preduzeću sanirali. Prioriteti nove uprave bit će finansijska konsolidacija EPBiH i samog koncerna, revitalizacija poslovanja u rudnicima, organizaciono restrukturiranje, integracija svih organizacionih jedinica u koncernu i intenziviranje kapitalnih investicija" kazao je je premijer Nikšić.

On je kazao da je tokom današnjeg sastanka u Vladi FBiH, kojem su prisustvovali predstavnici svih rudnika u sklopu Koncerna JP EPBiH i rudnici FBiH, v.d. generalnog direktora EPBiH Elvedin Grabovica, zamjenik predsjednika Sindikata BiH Avad Bahto i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, dogovoreno nekoliko koraka u kojem će pravcu ići novi menadžment EPBiH, menadžment rudnika i Vlada FBiH.

"Prvi korak je taj da će direktor EPBiH pozvati sve direktore rudnika u sljedećoj sedmici i s njima potpisati sporazum ili protokol o bonifikaciji koju rudnici traže. Bonifikacija će ići na tri mjeseca i u ta tri mjeseca ćemo to pratiti te nakon toga napraviti analizu prihoda i rashoda, odnosno kako se bonifikacija odrazila na prihode u rudnicima, odnosno kako se bonifikacija odrazila na rashode u EPBiH", rekao je Nikšić.

U isto vrijeme, po njegovim riječima, menadžemnt EPBiH i menadžmenti rudnika i Vlada radit će na jednom sanacionom programu na način da svi solidarno podnesu teret krize u državi.

"Tražit ćemo, ukoliko bonifikacija ne dovode do određenih rezultata, da se 10 posto od iznosa plaća u EPBiH, što iznosi oko 18 miliona KM, preusmjeri u rudnike i da se iznos toplog obroka za 5.000 radnika EPBiH sabere s iznosom toplog obroka 13.000 rudara i taj iznos podjeli s ukupnim brojem radnika. To znači da imaju jednak topli obrok u koncernu", rekao je federalni premijer.

On je istaknuo da se Vlada na takav potez odlučila jer se posljednjih dana po zahtjevu EPBiH dovršava postupak utvrđivanja cijena električne energije.

"Svjedoci smo smo da će FERK donijeti odluku o povećanju cijena električne energije i ideja ove vlade da to povećanje, koje će ići na teret građana, ne bude iskorišteno za održavanje statusa plata u EPBiH, već da teret troškova u državi podnesu svi", rekao je Nikšić.

Dodao je da to nisu mjere koje će riješiti probleme u EPBiH i koncernu te podsjetio da su investiciona ulaganja na modernizaciju rudnika ključ rješenja tih problema.

Premijer FBiH je istaknuo da su svi spomenuti problemi proizišli od prošlog menadžmenta EPBiH, ali da se nisu baš dobro pokazali ni pojedini menadžeri u rudnicima.

"Danas smo imali prilku čuti nekoliko frapantnih podataka. EPBiH je od 121 planirani milion KM investicionih ulaganja u rudnike realizirao svega 13 miliona. Očekuje se još 18 miliona, za 46 miliona su u toku otvorene ponude i za 26 miliona ponovljen postupak, a to je sve trebalo biti realizirano u prošloj godini", rekao je Nikšić.

Istaknuo je da je od novog menadžmenta EPBiH dobiveno obećanje da će on istrajati na ovome dijelu.

"Dobra je vijest sa sjednice NO EPBiH da su dogovorena 83 dodatna miliona investicionih ulaganja koja će biti investirana u Koncern kroz konkretne programe, a loša vijest da će EPBiH, prema procjeni rezultata poslovanja za prva četri mjeseca i u petom mjesecu ove godine, napraviti u prvom polugodištu gubitak od 22, 7 miliona KM, dodao je Nikšić.

Također je dodao da je loša vijest to da je nekonsolidovani izvještaj revizora ukazao da je gubitak EPBiH u 2010. godini 38,7 miliona KM, a ne 14 miliona kako su oni rekli.