BiH
0

Grupa novinara iz zemalja EU posjetila Tužiteljstvo BiH

FENA
Grupa novinara iz zemalja Evropske unije koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini posjetila je danas Tužiteljstvo BiH u Sarajevu.

Radi se o novinarima iz renomiranih medijskih kuća, Agency France Press, Nouva Europa, EFE Spanish News Agency, ANSA Bruxelles, ADN Cronos international te European Affairs Daily. U BiH borave radi upoznavanja o naporima institucija BiH u borbi protiv organiziranog kriminala, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Novinarima su se obratili međunarodni tužitelj Drew Engel, rukovoditelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, Zekerija Mujkanović, uime Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, kao i Valerie Wahl, uime EUPM-a.

Tužitelj Engel je predstavio ustroj, funkcioniranje i aktivnosti Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Predstavljene su i aktivnosti na poboljšanju suradnje između agencija za provođenje zakona, kako na nivou BiH tako i zemalja regiona.

Tokom posjete koju organizira Policijska misija Evropske unije u BiH novinari će se sastati sa čelnim dužnosnicima pravosudnih i policijskih institucija u ovoj državi.