Građani se neće smrzavati
0

Grijna sezona starta na vrijeme

Piše: T. Sekulić
Sve je spremno za novu grijnu sezonu koja počinje 15. oktobra. Do redukcija i prekida u napajanju toplotnom energijom u Zenici tokom ove sezone ne bi trebalo doći, saznajemo iz JP "Grijanje".

"Već smo počeli sa punjenjem mreže hladnom vodom i u toku su "hladne probe". Grijna sezona počinje 15. oktobra i smatramo da neće biti problema kada je u pitanju snabdijevanje toplotnom energijom", kazao je za Sarajevo-x.com Sead Kaknjo direktor JP "Grijanje" Zenica, dodajući da će cijene ostati iste, odnosno 0,96 konvertibilnih maraka po kvadratu bez uračunatog PDV-a.

Iz ArcelorMittala navode da su nabavljene dovoljne količine energenata, kao i to da su sva postrojenja spremna za novu grijnu sezonu.

Predstojeću zimu u toplom će dočekati i građani Banja Luke. Pripreme su u toku i već su počele "tople probe".

"Priprema i remont za novu grijnu sezonu je već počela. Sve mašine su uključene i u potpunosti smo spremni za 15. oktobar. Nabavljene su dovoljne količine mazuta, tačnije deset hiljda tona što će za sada biti dovoljno za pola grijne sezone. Cijene ostaju iste, a računi su već podijeljeni", kazala je Branka Ružević, direktorica JKDP "Toplana" Banja Luka.

I u Sarajevu nova grijna sezona počinje za nekoliko dana. Zbog rusko-ukrajinskog spora oko gasa građani Sarajeva, ali i Zenice, su se smrzavali, no nadležni iz KJKP Toplane Sarajevo smatraju da se slična situacija neće ponoviti.