BiH
0

Gregorian: Prestanak supervizije nad Brčko Distriktom zavisi od bh. vlasti

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian nije danas želio govoriti o moguće roku predstavnika supervizije nad Brčko Distriktom, naglasivši da to najviše zavisi od uspostavljanja zakonske regulative u bh. parlamentu koja će regulirati odnose između Distrikta i ostatka BiH.

Istaknuo je da se nakon toga i rješavanja nekih internih pitanja u Brčkom treba okrenuti konačnoj certifikaciji kod Vijeća za implementaciju mira.

Gregorian je danas u Banjoj Luci osim o pitanju supervizije nad Brčko Distriktom razgovarao s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem o pitanjima ispunjavanja uvjeta za ulazak BiH u članstvo Evropske unije, mandatu Ureda visokog predstavnika u našoj zemlji, kao i nastavku reforme odbrane u BiH, prvenstevno rješavanju teškog pitanja vojne imovine.

Kada je u pitanju vojna imovina, prvi zamjenik visokog predstavnika je kazao novinarima da je glavni razlog za zabrinutost vojna oprema, te da postoji zakonski i politički okvir kako treba postupiti po tom pitanju.

"Status koji je potreban je da se kontroliraju sve naoružanje i vojna oprema. To je pitanje sigurnosti", rekao je Gregorian i izrazio nadu da će se brzo dovršiti sporazum oko viška naoružanja i da će se BiH početi oslobađati viška naoružanja.

On je ponovio da je ohrabren progresom koji je BiH napravila u reformi odbrane, te da BiH zaslužuje svaku priliku ka približivanju NATO savezu.

Gregiran je kazao da nije sa Radojičićem razgovarao o, kako je rekao, tzv. crnoj listi pojedinih predstavnika nevladinog sektora i nekih medija kojima se onemogućava prostor u nekim medijima u RS-u.

Radojičić je, kada je u pitanju prestanak mandata OHR-a u BiH, ponovio da je ključni momenat potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, te da postoje i različita gledišta po pitanju toga šta su obaveze i ciljevi međunarodne zajednice u našoj zemlji, odnosno šta se sve može tumačiti kao dejtonsko pitanje u mandatu OHR-a, a šta nije.

"To je pitanje za raspravu i nismo donosili nikakve zaključke", dodao je Radojičić.