BiH
0

Gregorian: Ne postoji pravni osnov za spomenik u Brčkom

FENA
Supervizor za Distrikt Brčko Raffi Gregorian insistira da se vladavina prava u Distriktu striktno poštuje i očekuje da sve institucije Distrikta ispune svoje obaveze u tom pogledu.

Nakon nedavnih medijskih izvještaja o inicijativi za izgradnju spomenika palim borcima u centru Brčkog, čak i bez potrebnih odobrenja, supervizor je uputio pismo gradonačelniku Distrikta Brčko pojašnjavajući pravni osnov u vezi s ovim pitanjem, saopćeno je iz OHR-a.

Supervizor Gregorian podsjeća gradonačelnika na pravno i faktičko stanje u vezi s pitanjem izgradnje objekata vjerskog, nacionalnog ili etničkog karaktera u Distriktu Brčko, u skladu s Nalogom supervizora od 23. marta 2007. godine. Tim nalogom je predviđeno da građevinska dozvola za izgradnju novih objekata vjerskog, nacionalnog ili etničkog karaktera neće biti izdata bez postojanja urbanističkog plana, kojim se obuhvata lokacija za predloženi objekat i koji je usvojen nakon datuma usvajanja važećeg prostornog plana, a koji izričito predviđa predmetni objekat.

Supervizor konstatuje da se Urbanističkim planom Distrikta, usvojenim 19. jula 2007. godine ne predviđa izgradnja spomenika nacionalnog karaktera, što znači da trenutno ne postoji potreban pravni osnov za takav objekat.

Supervizor ponovo apeluje na sva relevantna udruženja da započnu konstruktivan dijalog s ciljem pronalaženja prihvatljivog rješenja za ovo pitanje.