Nikos Dendias
0

Grčki šef diplomatije pisao ministrici Turković: Nema drugog puta osim evropskih integracija

R. D.
Pismo Denidasa ministrici Turković
Pismo Denidasa ministrici Turković
Slažem se sa vama da je brži i dinamičniji proces evropskih integracija najbolji put ka stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana, naveo je Nikos Denidas, ministar vanjskih poslova Grčke u pismu Biseri Turković, ministrici vanjskih poslova BiH.

MInistrici Turković pismo je lično uručio ambasador Grčke u BiH Dimitrious Papandreou.

Ministar Denidas je poslao odgovor na pismo koje je povodom Dana Evrope ministrica Turković poslala šefovima diplomatija država članica Evropske unije u kojem je istakla da većina građana BiH i dalje podržava evropske integracije te da postoje političke snage koje su spremne bez odlaganja provesti potrebne reforme.

"Drago mi je čuti da velika većina bh. građana podržava evropske integracije i da postoji razumjevanje da ono nema alternativu. Uvjeren sam da nema drugog puta za Zapadni Balkan od evropski integracija", naveo je, između ostalog.

Također, ministar Denidas poručuje kako žele vidjeti odlučan i održivi napredak BiH ka punoj stabilnosti, tržišnoj ekonomiji i dobrobiti za građane.

"Stabilnost, sigurnost, prosperitet i funkcionalnost Bih kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države je izuzetno važna za Grčku i za Evropsku uniju. Posebno mi je drago čuti vaša uvjeravanja da su demokratske političke snage u vašoj državi spremne provesti sve potrebne reforme bez odlaganja. Ohrabrujemo vas da reforme ubacite u brzinu više", navedeno je između ostalog u pismu ministrici Turković.

Grčka je, također, ponudila pomoć u procesu integracija, naglašavajući da je predana jačanju bilateralnih odnosa i ubrzanju evropskog puta BiH.