Reagiranje političara iz RS-a
0

Grb s nešto izmijenjenim rješenjem

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović izjavio je da RS neće odustati od donošenja novog grba te da će ponovo ići u proceduru donošenja tog simbola s nešto izmijenjenim rješenjem od onoga koje je danas Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a proglasilo neustavnim jer ne odražava interese bošnjačkog naroda.

Kuzmanović je rekao u izjavi novinarima da se nada da će RS u proljeće ili na ljeto naredne godine dobiti novi grb.

Smatra da i nije bilo potrebe da se pokreće pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na himnu RS-a, i da, nakon današnje odluke Ustavnog suda RS-a, očekuje da prvo emitiranje nove himne RS-a, kompozicije "Moja Republika“ bude 9. januara na Dan RS-a.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izjavio je da je djelimično zadovoljan odlukom Ustavnog suda RS-a koji je osporio novi grb RS-a, ali ne i himnu jer ne vrijeđa interese nijednog naroda.

On smatra da o grbu više vjerovatno neće raspravljati niti ga usvajati sadašnji saziv entitetskog parlamenta.

Radojičić, koji je bio i predsjednik Komisije za simbole RS-a, kazao je u izjavi novinarima da ga interesuje kompletno obrazloženje Ustavnog suda RS-a o grbu i dodao da bi se o njegovoj simbolici moglo satima raspravljati, jer je riječ o tradicionalnoj heraldici koja je na ovim prostorima prisutna stotinama godina i koja se može različito interpretirati.

Predsjednik Kluba delegata srpskog naroda u Vijeću naroda RS-a Staša Košarac i dalje smatra da rješenjem koje je bilo predloženo za grb RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog i hrvatskog naroda.

"I dalje ćemo insistirati na tome da RS ima grb, a drago nam je da je RS konačno dobila novu himnu za koju pretpostavljam da će biti prihvaćena kod građana“, rekao je Košarac.

On kaže da je osporeni grb RS-a „bio konpozicija istorijskih, a ne nacionalnih obilježja“.

Košarac je ponovio primjedbe koje je imao i ranije u vezi s pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na simbole RS-a, podsjetivši da je Klub srpskog naroda osporavao broj prisutnih delegata prilikom stavljanja veta na grb i himnu RS-a.

"U odluci koju su dostavili Ustavnom sudu RS-a na razmatranje stoji da svih osam delagata bošnjačkog naroda osporava grb i himnu RS-a, a bilo ih je prisutno na toj sjednici svega pet“, rekao je Košarac.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo je da je novim grbom RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda i proglasilo ga neustavnim.