Stav Naše stranke
12

Gratz: Sporazum SDP - SNSD je pokušaj da se zamaskiraju bitne stvari

Klix.ba
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Na vanrednoj sjednici predsjedništva Naše stranke, održanoj sinoć, na kojoj se raspravljalo o sporazumu SDP-SNSD usvojen je stav da je predstavljanje sporazuma kao čina koji će blagotvorno i spasonosno djelovati na političku situaciju u zemlji obična igra riječima i nema utemeljenje u činjenicama.

Naša stranka priznaje pravo svih političkih subjekata da postižu sporazume i definišu okvire zajedničkog djelovanja, čak i putem tajnih pregovora, te da ih javnosti podnose na uvid u formi prijedloga zakonskih odluka. Međutim, kada politički subjekti odaberu da svoje još nedovršene dogovore i sporazume obznane putem medija, oni ih na taj način izlažu i kritičkom sudu javnosti.

Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke ustvrdio je da je "sporazum između SDP-a i SNSD-a neuspio pokušaj amortizacije nedavnih političkih gubitaka koje su ove dvije stranke pretrpile, ali se njegov značaj ne iscrpljuje u tome. On je ujedno i pokušaj da se zamaskiraju bitne, dalekosežne i opasne promjene koje se planiraju na štetu institucija države Bosne i Hercegovine.“

Čak i površnim uvidom u elemente sporazuma dostupne javnosti, očigledno je da za većinu prijedloga iz oblasti privrede i ekonomije već postoje institucionalne i zakonske mogućnosti, koje su upravo ove dvije stranke uporno ignorisale i propuštale da iskoriste. To nas vodi do zaključka da je jedina funkcija ovih elemenata sporazuma da skrenu pažnju javnosti sa stvarnog značenja onih prijedloga koji najizravnije derogiraju funkcije države i stvaraju pretpostavke za buduće političke krize.

Stoga smatramo da SDP treba da insistira na razdvajanju ekonomskih od čisto političkih elemenata sporazuma, te da ponovo razmotri dalekosežne posljedice koje će neminovno proisteći iz eventualne implementacije ovog sporazuma. U protivnom će ponijeti teško breme nedoraslosti zahtjevima političke, povijesne i moralne odgovornosti, zaključak je koji je donijet na vanrednoj sjednici predsjedništva Naše stranke.