UTVRĐENA NEISPRAVNOST
16

Gratz postavio nova pitanja o glukometrima: Pokušava se prikriti skandal

A. Ku.
Gratz: Nastavljeno prebacivanje odgovornosti (Foto: T. S./Klix.ba)
Gratz: Nastavljeno prebacivanje odgovornosti (Foto: T. S./Klix.ba)
Dennis Gratz, zastupnik DF-a u Predstvničkom domu Parlmenta Federacije BiH, dobio je odgovor od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH o aparatima i trakicama za mjerenje šećera u krvi te im je uputio nova pitanja.

Kako je naveo nastavlja se prebacivanje odgovornosti i niko zapravo ne zna kakvi su uređaji naručeni te da su isti očigledno potpuno neispravni.

Dodao je da roditelji kažu da se djeca ne osjećaju dobro, da im se tresu ruke i noge, što su simptomi hipoglikemije, a aparat istu ne registruje.

"Na moje pitanje, ove sedmice je stigao i odgovor u kojem ZZO odgovornost prebacuje na Ministarstvo zdravstva FBiH, odnosno na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH i nazad. Izgleda da niko ne zna kakvi su uređaji naručeni, da su isti nepotpuni i očigledno nepravilni. Umjesto da se organizuje uzimanje uzoraka i laboratorijska analiza istih, pokušava se 'prikriti' ovaj skandal, pa se čak u obrazloženju navodi da je proizvođač obavio testiranje. Kada to neki proizvođač nije pohvalio svoj proizvod?", naveo je Gratz.

On je uputio Zavodu još deset pitanja na koja očekuje odgovor.

"Da li navedeno znači da je Medsign GH 82 glukometar siguran za upotrebu i da ga roditelji mogu koristiti i na osnovu njega dozirati i određivati terapiju oboljeloj djeci? Da li to sada Zavod može garantirati? Da li Zavod i na koji način prati realizaciju ovih sredstava? Da li Zavod raspolaže informacijom o broju podignutih aparata i trakica? Šta se dešava sa trakicama koje roditelji ne podignu u Domu zdravlja?

Da li se one vraćaju Zavodu ili isporučiocu? Da li Zavod raspolaže brojem vraćenih trakica? Šta je sa utrošenim sredstvima za trakice koje su vraćene, odnosno nisu iskorištene? Šta je sa kontrolnom tekućinom koja se spominje u uputstvu za korištenje glukometra i pripadajućih trakica? Da li je u tenderskoj dokumentacije traženo da aparat posjeduje ovu tekućinu?

Zašto je roditeljima isporučen aparat bez kontrolne tekućine koja se navodi u uputstvima aparata i trakica, a koje prema navodima medija nije ni registrovana za upotrebu i prodaju u BiH?

Kako će roditelji provjeriti ispravnost Medsign GH 82 aparata i svake kutije trakica koju dobiju od Zavoda, ukoliko imaju sumnju u njihovu ispravnost? Kako će provjeriti ispravnost svakog zamjenjenog aparata, čak i kada ga dobavljač zamjeni? Ko će nadoknaditi troškove kupovine trakica za djecu koje roditelji kupuju vlastitim sredstvima?", naveo je Gratz u upućenom upitu.

Podsjetio je da je diabetes mellitus Tip 1 oboljenje koje zahtjeva intenzivnu inzulinsku terapiju, sa minimalno 4-5 inzulinskih injekcija dnevno, a glukometar koji obezbjeđuje Zavod je dijagnostičko sredstvo na osnovu kojeg roditelji određuju dozu inzulina koju će dati djetetu.