BiH
13

GRAS-u zaplijenjeno 12 tramvaja, direktor najavljuje novo kreditno zaduženje

Piše: A. B.
Direktor KJKP GRAS Avdo Vatrić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Direktor KJKP GRAS Avdo Vatrić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) zaplijenila je i blokirala Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću (KJKP) GRAS 12 tramvaja, potvrdio je za Klix.ba direktor GRAS-a Avdo Vatrić.

Ranije je direktor Vatrić za naš portal kazao da dugovanja prema UIO BiH iznose 17,2 miliona KM te da je zbog velikih dugovanja nedavno došlo i do aukcije GRAS-ovih vozila na Općinskom sudu u Sarajevu.

"Dvanaest tramvaja zaplijenjeno je prije 15-ak dana, a oni se nalaze u krugu preduzeća. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je UIO BiH uputilo dopis u kojem ih obaviještava da još uvijek čekamo dozvolu o kreditnom zaduženju kako bismo mogli izmiriti dio sredstava", kazao je Vatrić.

Dodaje kako u preduzeću trenutno dvije strane firme vrše finansijski presjek stanja kojim će biti utvrđeno u kakvom se stanju nalazi. Vatrić također naglašava kako blokada 12 tramvaja neće poremetiti redovno odvijanje tramvajskog saobraćaja te da građani neće osjetiti ovaj problem.

Iz UIO BiH za naš portal su kazali da je najveći dužnik po osnovu PDV-a trenutno preduzeće GRAS s ukupnim dugom u iznosu od 17,2 miliona KM. Prema njihovim riječima, preduzeće je ranije imalo reprogram plaćanja duga, koji je bio odobrem rješenjem od 12. maja 2014. godine i to na ukupan iznos duga 8.717.779 KM.

"S obzirom na to da GRAS nije podmirivao obaveze po repogramu duga u ratama, kao ni obaveze iz tekućih PDV prijava, UIO BiH je 10. maja 2015. godine ukinula rješenje kojim je bilo odobreno plaćanje duga u ratama za pomenutog obveznika, te 14. aprila 2015. godine pokrenula izvršni postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu. Naime, prilikom odobravanja reprograma za plaćanje duga u ratama, GRAS je UIO u zalog ponudio pokretnu imovinu (tramvaje i autobuse), gdje je Uprava u registru zaloga upisala založno pravo te pokrenula izvršni postupak pred nadležnim sudom", navode iz UIO BiH.

Dodaju kako je licitacija na kojoj je trebala biti održana prodaja imovine preduzeća odgođena je zahtjev Vlade Kantona Sarajevo, kao većinskog vlasnika ove firme koja je dala dodatni rok od dva mjeseca kako bi se pribavila kreditna sredstva za plaćanje duga po osnovu PDV-a. S obzirom da su pomenuta dva mjeseca prošla te da se nije riješilo pitanje duga, Uprava je ponovo pred nadležnim sudom pokrenula izvršni postupak za prodaju imovine date u zalog prilikom sklapanja Ugovora o reprogramu duga i taj proces je u toku.

Uprava je KJKP GRAS u nekoliko navrata zaplijenila novac na računu banke u iznosu od nekoliko stotina hiljada KM te je izvršila i blokadu 12 tramavaja koji ranije nisu bili upisani kao založno pravo u registru zaloga. Inače GRAS je prvi put je ušao u postupak prinudne naplate zbog neplaćanja PDV-a još 2008. godine.

Podsjećamo, u nekoliko navrata trebalo je doći do potpune blokade javnog prijevoza u KS jer je Porezna uprava najavila blokadu računa GRAS-u. Preduzeće Poreznoj upravi duguje 117 miliona KM.