BiH
0

GRAS-ove mjesečne karte prestaju važiti u vozilima Centrotransa

FENA
Zbog, kako su istakli, opstrukcija KJKP "Gras" i nemogućnosti pokrivanja troškova poslovanja, Uprava "Centrotrans Eurolines" je donijela odluku da od 5. augusta privremeno obustavi prijem putnika sa mjesečnim kartama KJKP "Gras" u autobusima ove Kompanije, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću "Centrotrans Eurolinesa".

"I pored činjenice da smo se u više navrata obraćali nadležnim organima Kantona Sarajevo (Vlada i Ministarstvo saobraćaja) sa zahtjevom da se KJKP "Gras" obaveže da primjenjuje odredbe iz Uputstva o jedinstvenom tarifnom sistemu, do danas se ništa nije riješilo. Imajući u vidu da kompletan prihod od prodaje mjesečnih karata naplaćuje i za sebe zadržava KJKP "Gras", a najveći dio putnika prevozi "Centrotrans Eurolines", došli smo u poziciju da ostvarenim prihodom od prodaje pojedinačnih karata ne možemo pokriti troškove održavanja predmetnih linija, odnosno da bez prihoda od mjesečnih karata stvaramo gubitke u poslovanju", navodi se u saopćenju "Centrotrans Eurolinesa".

Na osnovu zaključka Vlade KS od 3. aprila i Rješenja Ministarstva saobraćaja KS, "Centrotrans Eurolines" je 11. aprila ove godine uspostavio prijevoz na 12 autobuskih linija na području KS, i do danas redovno i bez bilo kakvih zastoja održava predmetne linije. U tu svrhu Centrotrans je angažirao 37 autobusa od čega 24 autobusa sa klima uređajem.

U želji da se putnicima omogući da sa jednom prijevoznom kartom koriste usluge oba prijevoznika Ministarstvo saobraćaja KS donijelo je Uputstvo o primjeni jedinstvenog tarifnog sistema. Ovim uputstvom predviđeno je da putnik sa kupljenom mjesečnom kartom može nesmetano koristiti sva prijevozna sredstva kompanija KJKP "Gras" i "Centrotrans Eurolines" (autobus, minibus, trolejbus, tramvaj).

"Od prvog dana "Centrotrans Eurolines" je omogućio svim putnicima, sa kupljenom mjesečnom kartom jednog od prijevoznika, da koriste prijevozna sredstva - autobuse ove Kompanije. Na žalost, KJKP "Gras" konstantno je bojkotovao primjenu ove Odluke, te uz verbalno maltretiranje onemogućio putnicima sa mjesečnim kartama kupljenim kod "Centrotrans Eurolines" mogućnost korištenja prijevoznih usluga u svojim vozilima", navode iz Centrotrans-a.

"Centrotrans Eurolines" poziva sve nadležne organe Kantona Sarajevo i menadžment KJKP "Gras" da u što kraćem roku, a najkasnije do početka nove školske godine, zajednički definiraju način primjene Jedinstvenog tarifnog sistema na području KS, a sve u interesu putnika.

"Molimo sve građane Kantona Sarajevo, a posebno one koji koriste usluge "Centrotrans Eurolines" da imaju razumjevanja i shvate neophodnost donošenja ovakve odluke", navodi se u saopćenju.