BiH
0

Graffiti umjetnici iz cijelog svijeta u Sarajevo donijeli pozitivne vibracije

FENA
U okviru drugog po redu graffiti art Festivala "Balcan Express" koji se održava u Sarajevu od 16-19. augusta jutros je preko 30 umjetnika iz svijeta započelo oslikavanje zida ispred sarajevske "Zetre".

Tema graffit murala i Festivala uopće je "Pozitivne vibracije" a umjetnici će, prema riječima člana Udruženja urbane kulture "N.E.K.O." iz Sarajeva, organizatora Festivala, Mirana Lazića, na zid prenijeti pozitivne i vedre tonove.

"Ove godine okupili smo preko 30 umjetnika iz svih krajeva svijeta. Svako će na svoj način doprinijeti ovom muralu koji će izazivati pozitivne emocije i biti istinsko umjetničko djelo", izjavio je Fenu Lazić.

Pored aktivnosti na oslikavanju zida ispred "Zetre", graffiti umjetnici će u toku dana i sutra raditi na pripremi izložbe oslikanih platana koja će biti otvorena sutra 18. avgusta u galeriji "Collegium artisticum".

Lazić je dodao kako će se Festival koji ima odličan odziv biti organiziran i slijedeće godine te najavio razgovore s donatorima o mogućnosti proširivanja Festivala i na ostale gradove kako u BiH tako i u regionu.

Održavanje ovogodišnjeg Festivala podržali su Kanton Sarajevo, Goethe institut, Holandska ambasada, OPA, Ambasada Kraljevine Španije u BiH i Prohelvetia.