BiH
0

Gradsko vijeće Sarajeva o dodjeli Šestoaprilskih nagrada

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas će razmatrati Prijedlog odluke o dodjeli pojedinačne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" bh. slikaru Safetu Zecu.

Naime, Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" dodjeljuje ovu nagradu pojedincima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu.

Safet Zec je jedan od najboljih bh. slikara. U Prijedlogu odluke se navodi da je snaga njegovog slikarstva njegova direktnost, iskrenost i insistiranje na humanizmu te emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, što ga svrstava u vrh likovnih stvaralaca.

Vijećnici će također razmatrati i Prijedlog odluke o dodjeli grupne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" Jimu Marshallu i Timothyju Timu Clancyju za zaštitu okoline.

Sarajevski fotograf Jim Marshall koji je rođen u Škotskoj i promotor bh. turizma i autor nekoliko knjiga o BiH Timothy Tim Clancy, koji je rođen u SAD-u, simboli su pozitivne promocije i poboljšanja imidža Sarajeva širom Evrope i svijeta. Njihovi nebrojeni projekti i aktivnosti doprinijeli su izgradnji percepcije Sarajeva kao otvorenog za sve kulture, rase i nacije.

Vijećnici će raspravljati i o Prijedlogu odluke o dodjeli kolektivne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" koja bi trebala pripasti Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95. Ove godine se navršava dvadeset godina kontinuiranog djelovanja ovog udruženja, čiji su članovi slali u svijet poruke mira, pogubnosti rata i strašne boli nakon ubistva razigranog djeteta.

"Ne dozvoljavajući da vrijeme bude put zaborava i negiranja da su njihova djeca ikada i živjela, oni su dokumentovali monografiju "Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi" i tako, čitaocima ove monografije, poslali poruke o uzaludnosti ratnih sukoba koje djeca ne počinju, a bivaju najviše žrtve rata", navodi se u Prijedlogu odluke.

Vijećnici će razmatrati i Prijedlog odluke o dodjeli priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" Mustafi Hajrulahoviću Talijanu i Udruženju "Sarajevotaxi".

U Prijedlogu odluke se navodi da je Talijan "simbol i oličenje patriote, borca i branioca Sarajeva u patikama" te da je on bio prvi među prvima koji je "skakao po ulicama grada Sarajeva", okupljao pojedince i koji je formirao i bio na čelu i regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo u aprilu 1992. godine, a zatim i Prvog korpusa Armije RBiH koji je odbranio Sarajevo.

U Prijedlogu se također navodi da su se članovi Udruženja Sarajevotaxi" rado odazivali na humanitarne akcije, pružali pomoć sugrađanima i organizacijama kada je to bilo potrebno.