BiH
65

Gradska banja mogla bi biti nova turistička atrakcija u Mostaru

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Gradska banja, jedan od najljepših objekata koji je izgrađen još za vrijeme austrougarske vladavine u Mostaru, nakon nekoliko godina propadanja konačno bi mogla zasjati u novom ruhu.

Novac za rekonstrukciju banje, koja je ujedno i prva banja na Balkanu, osigurala je Vlada Italije u BiH. Nakon što je odjel fizijatrije, koji je godinama djelovao unutar Banje usljed zakonske provedbe razdvajanja primarne od sekundarne zdravstvene zaštite, napustio prostorije, nadležnost za banju preuzeo je Sportski savez grada Mostara koji svim silama nastoji spasiti ovaj znameniti objekat od propadanja.

Hasan Šišić, predsjednik Sportskog saveza grada Mostara, kazao je kako je odmah po preuzimanju nadležnosti nad navedenim objektom kontaktirao Ambasadu Italije u BiH koja je već jednom nakon minulog rata ulagala u rekonstrukciju banje.

“Ekipa građevinskih inženjera i arhitekta stigla je u Mostar, gdje su nakon snimanja terena ustanovili da je potrebno hitno postaviti novi krov koji godinama prokišnjava i zbog kojeg su mnoge prostorije unutar objekta propale”, kazao je Šišić.

Saglasnost za rekonstrukciju dao je grad Mostar na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, uz podršku Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara. Talijanska ambasada u BiH osigurala je 120 hiljada eura koji će biti uloženi u prvu fazu rekonstrukcije koja se sastoji od postavljanja novih ventilacija i kompletne izmjene krova. Prema Šišićevim riječima, upravo Talijanska ambasada u BiH mogla bi u narednom periodu osigurati sredstva i za kompletnu adaptaciju.

“Ovih dana odlazim na sastanak u Sarajevo kako bismo se dogovorili o svim ostalim detaljima za kompletnu adaptaciju banje. Adaptacija banje kreće već na proljeće i grijeh bi bio da propadne jedan ovakav objekat koji je jedinstven po svojoj namjeni i infrastrukturi. Ovaj objekat je također pod UNESCO-ovom zaštitom, kao što je to i Stari most”, dodao je Šišić.

On se nada da će rekonstrukcija vratiti nekadašnji sjaj banji i da će ona biti predstavljena kao turistička atrakcija svim posjetiteljima u Mostaru.

“Turisti će imati priliku na terasi banje ispijati tradicionalnu kafu s lokumom uz jedinstven pogled na Neretvu”, dodao je Šišić.

Podsjetimo, Gradska banja u Mostaru napravljena je davne 1914. godine, a svečano ju je otvorio tadašnji gradonačelnik Mostara Mujaga Komadina. Poznato je da je, otvarajući gradsko kupatilo (hamam), Mujaga rekao: “Mostarci! Evo vam banje. Kupaće gaće i dva fijorina u ruku, pa na kupanje u banju. Ko nejma gaća i para, gologuz u Neretvu!”