Nakon ubistva desničara
11

Gradonačelnik Portlanda optužio Donalda Trumpa da je poticao nasilje

I. Č.
Gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler optužio je predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa da je poticao nasilje između pripadnika pokreta Black Lives Matter i Trumpovih pristaša usljed kojeg je jedna osoba ubijena.

"Ono što je Americi potrebno je da budete zaustavljeni", istakao je Wheeler obraćajući se Trumpu, nakon što je predsjednik na Twitteru dijelio snimke svojih pristaša u kamionima.

Nepoznato je da li je pucnjava povezana s neredima do kojeg je došlo između pripadnika pokreta Black Lives Matter i Trumpovih pristalica koji su prolazili u povorci od blizu 600 vozila.

Portlandski policajci su, nakon što se čula pucnjava, "reagirali i pronašli žrtvu s prostrijelnom ranom u prsima". Nakon toga su medicinari utvrdili da je žrtva preminula.

Pucnjava se dogodila u 20.46 sati po lokalnom vremenu u subotu. Snimak kojim je zabilježen incident prikazuje muškarca u kratkim hlačama kako se približava garaži parkirališta i puca.

Kasnije je objavljeno da je ubijeni muškarac nosio kapu Patriot Prayer s logotipom desničarske skupine.

Joey Gibson, šef desničarske skupine sa sjedištem u državi Washington, čije su se pristaše povremeno sukobljavale s ljevičarskim prosvjednicima u Portlandu, rekao je da je ubijeni čovjek njegov "dobar prijatelj".

Trump je u nedjelju više puta kritikovao Wheelera na Twitteru.