Dan bez automobila
48

Gradonačelnik Mostara sa građanima vozio bicikl za planetu Zemlju

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Brojni građani Mostara su učestvovali na biciklijadi i prodefilirali gradskim ulicama u sklopu programa obilježavanja Evropskog "Dana bez automobila", koja se održava treću godinu za redom skrećući pažnju javnosti na važnost zaštite planete zemlje.

Događaju koji se održava u organizaciji Grada Mostara i Sportski savez Grada Mostara u suradnji sa Udrugom HerzegovinaBike i Biciklističkim klubom Mostar pridružio se i gradonačelnik Mostara Mario Kordić. On me naglasio važnost ovog događaja koji se održava pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Danas vidimo da je to pravi put i da slijedimo evropske trendove. Evropska je sedmica mobilnosti, na način da to nisu automobili i posebno mi je drago da vidim veliki broj mladih biciklista", rekao je mostarski gradonačelnik.

Potom je okupljenim biciklistima na gradskom šetalištu dao znak start i pridružio se koloni koja je vozila gradskim ulicama.

Za ovu priliku Grad Mostar je osigurao besplatno korištenje Next Bike javnih bicikala svim građanima koji su odlučili biti dio ove priče.

Organizatori zadovoljni velikim brojem učesnika podsjećaju da je biciklizam jeftin i zdrav načina kretanja gradom, a ujedno i potpora zdravom i aktivnom načinu života.

Smatraju kako je Evropski dan bez automobila prilika da je široj javnosti probudi svijest o tome da pojedinačno svaki stanovnik zemlje mogu učiniti nešto dobro za sebe i našu planetu. Jedan od načina je, kako poručuju, upravo vožnja biciklom umjesto automobilom, koja omogućava uživanje u prirodi, rekreaciji i prijateljsko druženje na otvorenom.

Prije mostarske biciklijade koja pretendira postati tradicija u najvećem hercegovačkom gradu, održana je promocija urbanog biciklizma uz izložbeni program i poligon za najmlađe sa nagradnim fondom.

Mostarsku biciklijadu su financijski podržali Grad Mostar, Sportski savez Grada Mostara, EU Info Centae, Apolo Mostar, Rolla Apps, Udruga HerzegovinaBike, Biciklistički klub Mostar, Capriolo SC Mostar, M-BIKE SHOP i Leda, a u sklopu Evropske sedmice mobilnosti.