BiH
7

Gradonačelnik Komšić promovisao info table, biciklističku stazu i zvučnu signalizaciju

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić promovisao je danas aktuelne projekte Grada Sarajeva, koje gradska administracija realizira i finansira sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo i Općinom Novi Grad. Predstavljanju projekata Grada, pored gradonačelnika Komšića, prisustvovali su i Mujo Fišo, ministar saobraćaja u Vladi KS, direktor Direkcije za ceste KS Adem Zolj i načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić.

Ovom prilikom su danas u Nedžarićima, gradonačelnik Komšić i direktor Direkcije Zolj ozvaničili završetak projekta postavljanja informativnih tabli sa nazivima tramvajskih stajališta na svim tramvajskim linijama na području Kantona Sarajevo.

Postavljeno je 55 informativnih tabli, koje su obložene antigrafit folijom radi lakšeg čišćenja, te dodatne UV zaštite. Gotovo sve informativne table su dvostrane, kako bi se omogućilo putnicima u tramvaju, a i pješacima koji se nalaze na suprotnoj strani ulice, da vide naziv stajališta. Grad Sarajevo je pokrenuo i, zajedno sa Direkcijom za ceste KS, realizirao ovaj projekat, u vrijednosti od 27.000 KM.

"Ovo je primjer kako se sa malo para, može realizirati jedan efektan projekat u cilju unaprijeđenja turističke ponude grada Sarajeva, kao i turizma - koji je jedan od značajnih faktora razvoja glavnog grada BiH", istaknuo je Komšić.

Grad Sarajevo zajedno sa Direkcijom za ceste KS realizira izgradnju prve biciklističke staze u glavnom gradu BiH. Krenulo se sa gradnjom biciklističke staze na dionici Nedžarići - most Skenderija s mogućnošću da se proširi do mosta Čobanija, a u drugoj fazi i do Bentbaše. Komšić je kazao da Grad Sarajevo poput drugih evropskih gradova treba da ima ne samo rekreativan već i funkcionalan biciklistički saobraćaj. Dodao je da se projektnom dokumentacijom po prvi put u gradu Sarajevu tretira biciklistički saobraćaj, koji pozitivno utječe na zdravlje ljudi, zaštitu životne sredine, uštedu energije, a pogotovo na saobraćaj, koji je zagušen u gradu Sarajevu zbog njegovog specifičnog geografskog položaja.

Govoreći o dinamici izvršenih radova na izgradnji biciklističke staze na području općine Novi Grad, gradonačelnik je rekao da se trenutno izvode radovi na desnoj strani buduće staze - od pijace Heco do Otoke.

"Staza je već pripremljena, i danas radnici KJKP Rad su započeli s asfaltiranjem staze; nakon toga će se postaviti pigmentirani asfalt smeđo-crvene boje, te ofarbati ivičnjaci u bijelo. Potom će se pristupiti postavljanju vertikalne saobraćajne signalizacije. Očekuje se da krajem aprila desna strana bude završena. U međuvremenu su započeti zemljani radovi na lijevoj strani biciklističke staze, i to kod bivšeg doma penzionera. Ta trasa će ići do mosta Otoka", riječi su gradonačelnika.

"Do početka ljeta u Novom Gradu bit će izgrađena biciklistička staza, i mi ćemo biti prva općina koja će imati izgrađenu biciklističku stazu po evropskim standardima. Kako bi uljepšali ovaj ambijent, planiramo da duž biciklističke trase, od Nedžarića do DZ Kumrovec, zasadimo 780 m tzv. žive ograde, a da na lijevoj strani kod olimpijskog bazena izgradimo jedno odmorište gdje će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (wifi)", istaknuo je načelnik Općine Efendić, te dodao da je plan da se ova biciklistička staza poveže sa Centrom za sport i rekreaciju koji se gradi u bivšoj kasarni "Safet Zajko". Prema riječima načelnika Efendića "ovo će biti najljepši park u Sarajevu koji će se najvjerovatnije otvoriti za javnost u mjesecu junu".

U sklopu druge faze izgradnje biciklističke staze na području općine Novo Sarajevo, zbog nedovoljnih prostornih mogućnosti u ul. Zmaja od Bosne, planirano je da najveći dio staze prolazi kroz Vilsonovo šetalište i to na način da se jedna saobraćajna traka (bliže Miljackoj) pretvori u biciklističku stazu. Na ovaj način Vilsonovo šetalište bi zadržalo dio saobraćajnice i za eventualno motorna vozila (obzirom da je svakako jednosmjerna ulica) kao i dio predviđen za pješake i rekreativce. Izgradnjom biciklističke staze na ovoj dionici dovest će se do stavljanja pod kontrolu biciklističkog saobraćaja i time će se samo povećati bezbjednost biciklista, pješaka i drugih učesnika u saobraćaju.

Prema riječima direktora kantonalne Direkcije za ceste Adema Zolje, polovinom ove godine krenut će se u realizaciju dijela biciklističke staze na području općine Novo Sarajevo.

"Ovih dana bi trebali započeti radovi na izgradnji biciklističke staze i na području općine Ilidža, od zgrade Općine, Butmirskom cestom do kružnog toka na Hrasničkoj cesti. Završetkom izgradnje ove tzv. treće dionice, dobit ćemo kompletnu biciklističku stazu od Hrasnice do Skenderije u prvoj fazi.

Kantonalni ministar Mujo Fišo je istaknuo da Ministarstvo saobraćaja podržava sve projekte čiji je cilj poboljšanje kvalitete života građana. Ministar Fišo je ovom prilikom najavio za tri mjeseca realizaciju Projekta zvučne signalizacije na četiri najfrekventnije raskrsnice u Nedžarićima: Ante Babića – Aleja Bosne Srebrene; Ante Babića – Adija Mulabegovića - Trg ZAVNOBiH-a; potom Safeta Hadžića – Ante Babića - X transferzale, te Ante Babića – Olimpijska, a kako bi slijepe i slabovidne osobe mogle sigurno prelaziti ulicu i samostalno se kretati.

Projektovanje, nabavku i instaliranje uređaja za slijepe u vidu zvučnog signala na navedenim raskrsnicama, Grad Sarajevo će realizovati i finansirati zajedno sa Ministarstvom saobraćaja KS i Općinom Novi Grad.