Poruka CIK-u
259

Gradonačelnik Jerinić: Prvo prebrojte Doboj, ako poništite izbore slijede tužbe 20.000 ljudi

B.H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Dobojski gradonačelnik Boris Jerinić se putem otvorenog pisma obratio predsjedniku Centralne izborne komisije BiH Suadu Arnautoviću te mu poručio da je iznio lavinu laži i optužbi na račun Dobojlija koji će, ukoliko danas ne bude prebrojavan prvo Doboj odreagovati nizom mjera.

Zaprijetio je peticijom za smjenu Arnautovića, kolektivnom tužbom protiv njega i protestom ispred CIK-a.

"Zanemarili ste činjenicu da je Gradska izborna komisija Doboj sve radila prema vašim instrukcijama i uputama. Tokom primopredaje materijala, sve je navedeno, a vi ste svjesno i namjerno ćutali do dana prebrojavanja. Iznijeli ste takvu lavinu laži i optužbi na račun Dobojlija, da ja, prvi čovjek grada, nemam pravo ćutati na iste", poručio je Jerinić.

Kako on kaže ukoliko CIK danas ne bude prvo prebrojavao Doboj ili ako ponište izbore u Doboju, kako je čuo da je dogovoreno sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, Arnautović može očekivati:

"Peticiju 20.000 Dobojlija ka Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za vašu smjenu, zatim kolektivnu tužbu 20.000 Dobojlija protiv Suada Arnautovića. I do Strazbura ćemo ići, čast svojih građana ne dam. Protest 20.000 Dobojlija ispred CIK-a", naglašava Jerinić.

On upozarava da ukoliko Dobojlijama ne bude omogućen ulazak u Sarajevo da to označava jasno i namjerno podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ničim nas zaplašiti nećete jer Dobojlije su časno i pošteno svoju građansku dužnost obavile. Sva opozicija, po vašim zvaničnim podacima, u Doboju ima 3.629 glasova i vi vjerujete toj manjini, statističkoj grešci da je Doboj grad prevara? Znate i sami da nije. Znate, ali ne smijete nalogodavcu reći", ističe Jerinić.

Kako on kaže “Dobojlije nisu kukavice niti žele trpjeti mučenje, psihičko zlostavljanje, torturu i napade”.

"Dok sam bio zamjenik ministra odbrane, slušao sam priče u Sarajevu o Suadu Arnautoviću. I to dok je bio načelnik Kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova da je svako jutro, prvo otvarao poštu, čitao, kopirao, pa sve vraćao, lijepio i tek onda unosio ministru. Kopije je dostavljao paralelnoj strukturi tajne bošnjačke policije. Sada, razmišljam, da li je Suad Arnautović već otvorio vreće iz Doboja? I ako jeste, kome li ste materijal proslijedili", zaključuje Jerinić.