BiH
0

Gradonačelnica Sarajeva posjetila Ambasadu BiH u Austriji

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac posjetila je danas Ambasadu Bosne i Hercegovine u Beču.

Susrela s predstavnicima kulturnih, sportskih i studentskih udruženja bh. državljana koji djeluju u Republici Austriji. Domaćin susreta bila je šefica konzularnog odjela, savjetnica u Ambasadi Davorka Samardžija.

Predstavnici studenata informirali su gradonačelnicu Sarajeva o položaju studenata u Republici Austriji i problemima. Naglasili su da je jedan od problema nedostatak dobre veze s nadležnim ministarstvom u državi BiH koje bi pratilo njihove probleme, te su izrazili želju da se nakon završenih studija vrate u domovinu.

„Trebalo bi ostvariti veću komunikaciju i uspostaviti razmjenu podataka između studenata koji žive u dijaspori i naše države i razviti jedan poseban program, odnosno uspostaviti dobru saradnju sa studentima Univerziteta u Sarajevu i univerziteta iz cijele BiH i studentima u dijaspori da bi se napravili zajednički projekti“, kazala je gradonačelnica Sarajeva.

„Kada je u pitanju Grad Sarajevo, projekte koje kandidiraju studenti iz dijaspore putem ambasade mi bismo mogli da uvrstimo u budžet Grada Sarajeva kao projekte na povratku mladih u BiH“, kazala je gradonačelnica Borovac.

Bh. građani koji su prisustvovali sastanku s gradonačelnicom istakli su problem glasanja, odnosno učestvovanja na izborima u BiH, naglasivši da blagovremeno ne dobivaju poziv iz Izborne komisije, te da se veliki broj građana pogotovo iz Srebrenice, Trebinja, Bosanskog Šamca susreću s takvim problemom.

Gradonačelnica Sarajeva naglasila je da će o tom pitanju razgovarati s predstavnicima u Izbornoj komisiji.

Na sastanku je bilo riječi i o uspostavljanju bolje saradnje s medijima da bi ljudi u dijaspori mogli na adekvatan način da se predstave, ali i da imaju kontakte s BiH.

Gradonačelnica Sarajeva pozvala je sve građane BiH u Beču da prisustvuju manifestaciji Dani Sarajeva u Beču koja će zvanično početi sutra i trajati do 4. maja.

Predsjednik Udruženja Sarajevo-Wiena Mirsad Krupalija informirao je gradonačelnicu o projektima koje to udruženje realizira. On je naglasio da će ovo udruženje pokrenuti dva projekta koji će biti realizirani na području BiH. Prvi projekt je vezan za ekologiju, odnosno reciklažu svih otpadnih materijala, koji će biti realiziran u Kantonu Sarajevo u vrijednosti od 300 miliona eura. Za njegovu realizaciju bit će potrebna i pomoć Svjetske banke. Drugi projekt koji namjerava da pokrene ovo udruženje je projekt obnove bob staze, a vrijednost je 20 miliona eura.

U Republici Austriji boravi oko 110.000 građana BiH (oko 22 hiljade u saveznoj pokrajini Beč) koji predstavljaju treću grupu stranaca u Republici Austriji.

Procjenjuje se da u Austriji boravi oko 2.700 studenata iz BiH. Od toga u Beču studira 1.691 državljanin BiH.