BiH
0

Gradonačelnica Sarajeva o radu grada u 2007. i projektima u 2008.

FENA
Sve naše aktivnosti i projekti u 2007. bili su zasnovani na strateškim pravcima koje smo sebi postavili Platformom djelovanja Grada Sarajeva do 2008. a koji imaju za cilj da podignu kvalitet društvenog života naših građana, a gostima grada da ponude sve što im je potrebno da bi se što više zadržali u njemu i da bi bili zadovoljni ukupnom turističkom ponudom.

To je kazala na današnjoj novogodišnjoj pres-konferenciji gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac govoreći o rezultatima u ovoj, te najavivši projekte Grada Sarajeva u 2008. godini.

“Istina je da su nas nadležnosti i budžetska sredstva ograničavali da u nekim segmentima uradimo i više, ali opravdano se nadamo da ćemo ciljeve iz Platforme Grada u potpunosti realizirati tokom 2008., što će nam dobrim dijelom omogućiti povećan gradski budžet od 23.563.530 KM”, kazala je Borovac.

On je naglasila da je u 2007. posebna pažnja bila posvećena projektu izgradnje Olimpijskog bazena na Otoci kao najvećoj investiciji Grada Sarajeva.

“Osigurali smo nedostajuća sredstva za njegov završetak i definirali rok-februar 2008. da građanima Sarajeva ovaj olimpijski objekt konačno predamo na upotrebu. Bit će to naš doprinos smanjenju broja neplivača u gradu, kojih prema nekim procjenama ima između 70 do 80 posto”, kazala je Borovac.

Tokom 2007. obnovljene su fasade na 11 objekata u gradu, a koji su pod posebnom kulturno-historijskom zaštitom. Najveći broj njih nalazi se u Obali Kulina bana, zatim na objektu Gradina i na zgradi Vrhbosanske nadbiskupije.

Obnova fasada bit će nastavljena i u 2008. na preostalim objektima u Obali Kulina bana, u Titovoj, Valtera Perića, Hiseta i Marijin-Dvoru za šta je u budžetu Grada predviđeno 900.000 KM.

“U 2007. od GRAS-a smo preuzeli projekt obnove trebevićke žičare. Izdvajanjem značajnih sredstava proteklih godina za deminiranje Trebevića stvorili smo preduvjete za obnovu jednog od simbola grada Sarajeva. Od deminerskih organizacija imamo garancije da će cijeli prostor Trebevića biti deminiran do jeseni naredne godine.

Proveli smo tender za izradu idejnog projekta trebevićke žičare i u narednih mjesec dana imat ćemo odabran projekt njenog novog izgleda s procjenom finansijskih sredstava potrebnih za njenu obnovu”, kazala je gradonačelnica Sarajeva.

U 2007. završena je i projektna dokumentacija za obnovu zgrade Vijećnice.

“Sastavni dio projektne dokumentacije je i predračun radova koji definira potrebna sredstva od 17.850.000 KM za obnovu cijelog objekta Vijećnice. Na osnovu izrađene projektne dokumentacije, sada možemo lakše ići u naredne faze ovog važnog projekta Grada, te u pronalaženje nedostajućih sredstava kod domaćih institucija i kod gradova i prijateljskih zemalja u svijetu”, kazala je Borovac. Dodala je da je Vijećnica samo dio lokaliteta stare jezgre grada - Baščaršije kojoj treba dati novi sjaj i u potpunosti je pripremiti za nominaciju upisa na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Pored rasvjete i obnove krovova i fasada na Baščaršiji, u 2008. bit će započet projekt rekonstrukcije i popločavanja Baščaršijskog trga, kojim će biti obuhvaćena i sanacija vodovodnih, kanalizacionih i elektroinstalacija. Za ovaj projekt u budžetu Grada osigurano je milion KM.

Što se tiče projekta podizanja spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog grada Sarajeva 1992.-1995. tokom 2007. s predstavnicima roditelja ubijene djece položen je temeljac na lokaciji fontane u Velikom parku, izabran je idejni projekt spomen- obilježja, a u toku je priprema ugovora s autorom za izradu skulpture.

Namjera Grada je da u utvrđenoj dinamici i po želji roditelja u toku 2008. podigne ovo spomen-obilježje.

U toku pripreme budžeta Grada za 2008. posebnu pažnju posvetili smo projektima koje su kandidirale gradske općine, a za koje smo ocijenili da imaju gradski značaj. To su: izgradnja mosta od ALU do Radićeve ulice i popločavanja šetališta Obale Maka Dizdara, uređenje Vilsonovog šetališta te uređenje i zaštita Park-šuma Mojmilo i Park-šuma Hum, kazala je gradonačelnica Sarajeva.

U oblasti urbanog planiranja u 2007. usvojena su tri značajna regulaciona plana (TMZ Feroelektro, Centar Novo Sarajevo i Gradski centar Marijin-Dvor II faza) čime su se stvorili planski uvjeti za izgradnju poslovnog prostora oko 700.000 m2 bruto građevinske površine i oko 13.000 m2 bruto građevinske površine za izgradnju privrednih objekata, zatim stambenih, kulturnih i stambenih objekata, uređenje zelenih površina i prostora za sport i rekreaciju. Izgradnjom spomenutih objekata na ovom području stvorit će se mogućnost za otvaranje blizu 25.000 radnih mjesta.

Predviđenim sredstvima u budžetu Grada za 2008. planirana su i sredstva za izradu regulacionih planova kojim će se obuhvatiti uređenje mahala koje karakteriše kontinuirana izgradnja od osmanskog, preko austrougarskog, prijeratnog i poslijeratnog perioda s koncentracijom velikog broja objekata graditeljskog naslijeđa i elemenata prirodnog naslijeđa koja treba da omogući očuvanje arhitektonske tradicije ovog područja.

-Grad će u 2008. izradom RP “Baščaršija” ujedno nastaviti aktivnosti na reafirmaciji ovog centra historijske jezgre grada koju namjeravamo nominirati kod UNESCO-a, rekla je Borovac.

Grad Sarajevo je osigurao 10 stipendija po 1.000 KM članovima Udruženja “Obrazovanje gradi BiH", a sljedeće godine taj broj stipendija će biti udvostručen.

U 2008. u oblasti sporta bit će nastavljeno podržavanje projekata zimskih sportova. Bit će osigurano besplatno klizanje u Zetri, te nastaviti obilježavati dane 14. ZOI u Sarajevu radi sjećanja na najprosperitetnije razdoblje grada Sarajeva i afirmacije Sarajeva kao olimpijskog grada, kazala je Borovac.

U 2008. Grad Sarajevo će nastaviti jačanje multilateralne i bilateralne saradnje. Grad Sarajevo bit će domaćin 9. međunarodne konferencije mreže velikih balkanskih gradova BALCINET, kulturnoj manifestaciji “Dani pobratimskog grada Friedrichshafen u Sarajevu”, zatim “Danima Podgorice u Sarajevu”, a organizirat će i “Dane Sarajeva u Beču”.

U 2007. vodili smo računa i o stručnom usavršavanju gradske administracije, te uskoro očekujemo dobivanje standarda ISO 9001:2000.

U godini koja je pred nama aktivnije ćemo raditi na uređenju statusa Grada Sarajeva i donošenju zakona o glavnom gradu, da bi se otklonile sve barijere za puni privredni i drugi razvoj glavnog Grada BiH, kazala je gradonačelnica Borovac.

Ovom prigodom predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević govorio je o radu Gradskog vijeća u 2007. i programu rada u 2008. godini.