BiH
0

Građanki Banje Luke uskraćeno popisivanje jer nije imala ličnu kartu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U protekla četiri dana, PopisMonitor je zaprimio više desetina prijava različitih neregularnosti u provođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine.

Posljednja prijava dolazi iz Banje Luke, a kako kažu u PopisMonitoru, ostavila ih je bez riječi.

"Javio nam se gospodin Kemal Gunić, predsjednik Udruženja građana povratnika u Banju Luku, koji nam je prijavio da je M. Š. danas posjetio popisivač i odbio ju je popisati jer kod sebe nije imala ličnu kartu. Na taj način je prekršio svoja ovlaštenja, jer posjedovanje lične karte nije uslov da bi se osoba popisala, niti popisivač ima pravo da traži uvid u lične dokumente osobe koju popisuje. Nažalost, ovakvo postupanje samo po sebi nije toliko neuobičajeno, jer su do sada prijavljivani i gori prekršaji od traženja ličnih dokumenata od osoba koje se popisuju. Ono što je uslijedilo, međutim, ponukalo nas je da izdvojimo ovaj slučaj i napišemo ovaj tekst, te da tako još jednom skrenemo pažnju javnosti na sve zloupotrebe koje prate proces popisivanja", kažu u PopisMonitoru.

Nakon što joj je uskraćeno pravo da se popiše, M.Š. je otišla u lokalnu policijsku stanicu kako bi izvadila tražene dokumente. No, umjesto na svoje ime, tamo je dobila dokument u koji je bilo upisano njeno prezime, ali je umjesto njenog imena bilo upisano drugo ime, koje počinje istim slovom kao njeno.

"Zbog zaštite anonimnosti osobe o kojoj se radi nismo u mogućnosti objaviti imena, ali je iz njih više nego jasno da ime kojim je 'zamijenjeno' ime gospođe M.Š. konotira drugačiju etničku/nacionalnu pripadnost, te se opravdano može zaključiti da se radi o diskriminaciji na etničkoj/nacionalnoj osnovi, i to od strane institucije koja je nadležna za provođenje zakona", ističu u PopisMonitoru i napominju da popisivač nema pravo tražiti ličnu kartu građanu ili građanki koju popisuje.