Počinje masovna upotreba
550

Građanima Kantona Sarajevo od sutra dostupna i Sinopharm vakcina

B. T.
Kineska vakcina danas se doprema na lokacije (Foto: T. S./Klix.ba)
Kineska vakcina danas se doprema na lokacije (Foto: T. S./Klix.ba)
Osim AstraZenecom, građani Kantona Sarajevo od sutra će biti u mogućnosti vakcinisati se i Sinopharm vakcinom protiv koronavirusa. Ona će biti dostupna u Zetri te punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš i Hadžići, koji su od danas u funkciji.

Potvrdili su nam to u Ministarstvu zdravstva KS.

Kako kažu, određenih doza Sinopharma u Zetri ima i danas, ali od sutra će se koristiti masovno.

"Od utorka počinje masovna vakcinacija na Zetri, a Sinopharm vakcina danas je poslana i na punktove u zdravlja koji su otvoreni. Dakle, moći će se birati između Sinopharma i AstraZenece na svim punktovima", kazala nam je Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, 500.000 doza Sinopharma, koje je Federacija kupila direktno od kineskog proizvođača, dopremljene su 6. augusta.

To je prvi kontingent vakcina koji je u ovaj entitet stigao direktnom nabavkom Federalne vlade i dosad najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv koronavirusa za Bosnu i Hercegovinu.

Ove vakcine u upotrebi bi trebale biti od danas, a distribucija po kantonima se vrši prema unaprijed određenom algoritmu, odnosno prema broju stanovnika u njima.