BiH
191

Građani u Republici Srpskoj danas glasaju na neustavnom i zabranjenom referendumu o Danu entiteta

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Uprkos odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj zabrani održavanja referenduma i pozivima međunarodne zajednice da se referendum odgodi, građani entiteta Republika Srpska danas će glasati o tome da li su da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a.

Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske? To je pitanje na koje će građani imati dva ponuđena odgovora, DA ili NE. Pravo glasa ima više od 1,2 miliona građana RS-a. To uključuje gotovo 30.000 stanovnika Brčko distrikta koji imaju entitetsko državljanstvo RS-a i koji će moći glasati na dvije lokacije, jer provođenje referenduma u Brčkom nije dozvoljeno.

Osim u RS-u, glasat će se u Srbiji, Rusiji, Belgiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji.

Malo je tema koje su u poslijeratnoj BiH izazvale toliko pažnje javnosti, ne samo u BiH već i regionu kao što je pitanje održavanja referenduma o Danu RS-a. A zašto je referendum tema broj jedan mnogo je razloga. Održavanje referenduma zakazano je u jeku predizborne kampanje te mnogi politički akteri tu situaciju koriste radi prikupljanja političkih poena.

Vodeći bošnjački političari smatraju kako je održavanje referenduma klasično narušavanje ustavnog poretka BiH, ali i Dejtonskog mirovnog sporazuma te kako je to ustvari "probni balon" za referendum o otcjepljenju RS-a u narednim godinama.

Da je referendum neustavan i da nema nikakvo pravno uporište dva puta su to potvrdili i ambasadori Vijeća za implementaciju mira u BiH. Čelni ljudi RS-a nisu dobili podršku za referendum ni od Srbije, ali ni od Rusije. Ipak, predsjednik RS-a Milorad Dodik sve vrijeme bio je istrajan u namjeri da sprovede referendum bez obzira na posljedice koje mogu uslijediti.

A posljedice, koje je najavio visoki predstavnik Valentin Inzko mogu biti prije svega finansijske, odnosno blokiranje bilo kakvih projekata međunarodne zajednice u RS-u, a prije toga na potezu bi trebalo biti i Tužilaštvo BiH, jer je održavanje referenduma direktan udar na ustavni poredak.

Republika Srpska je prije nešto više od mjesec dana formirala i Komisiju za sprovođenje referenduma, koja je u prethodnom periodu izvršila sve neophodne pripreme, uprkos odluci Centralne izborne komisije BiH da ne dozvoli dostavljanje podataka iz Centralnog biračkog spiska.

Vlada RS-a za referendum je obezbijedila i nešto više od dva miliona KM. S druge strane ta ista vlada i Narodna skupština RS-a poručila je da će nakon održavanja referenduma izvršiti promjene Zakona o praznicima i tako izmijeniti diskriminirajuće odredbe, što je bio i razlog da Ustavni sud BiH obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a proglasi neustavnim.

Predstavnici Bošnjaka u institucijama vlasti RS-a pozvali su Bošnjake povratnike da ne izlaze na referendum i na taj način izraze bojkot zbog očiglednog narušavanja ustavnog poretka BiH.

Podsjećamo, NSRS je raspisala referendum u julu ove godine kao reakciju na odluku Ustavnog suda BiH, koji je krajem prošle godine na apelaciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića donio odluku da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a neustavno.

Nakon toga uslijedili su novi zahtjevi za preispitivanjem odluke Ustavnog suda BiH, ali i zahtjevi za donošenjem privremene mjere zabrane referenduma. Upravo je prošle sedmice Ustavni sud potvrdio svoju prethodnu odluku da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, uz donošenje odluke o zabrani održavanja referenduma, što su vlasti u RS-u ignorisale.

U posljednjih mjesec dana građani u BiH svjedoci su pojačanim tenzijama, čak i ratnim pokličima zbog referenduma koji pravno ništa ne može promijeniti, osim što ima ulogu provokacije ili inata. A šta će refrendum izroditi, znat ćemo već prekosutra.