BiH
5

Građani Tuzle ponovo ispred zapaljene zgrade Vlade TK

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu 100 građana Tuzle ponovo se okupilo ispred zapaljene zgrade Vlade TK kako bi dali podršku građanima u drugim gradovima i kako bi ponovili svoje zahtjeve koji su upućeni zastupnicima u Skupštini TK.

Almir Arnaut Beli, jedan od inicijatora protesta 5. februara ispred Tužilaštva TK i Kantonalnog suda, očekuje kako će Skupština TK ispoštovati postignuti dogovor sa predstavnicima demonstranata i obespravljenih radnika.

"Tražim od visokog predstavnika Valentina Inzka da zaštite mene i moju porodicu jer svakodnevno dobijam veliki broj prijetnji. Također, želim naglasiti kako je riječ o narodnom pokretu, koji je nestranački i koji se bori za bolje sutra svih građana", rekao je Arnaut.

U Kući plamena mira na tuzlanskoj Slanoj Banji u 17 sati će biti organizovan Plenum građana, na kojem će biti govora o novonastaloj situaciji, i prijedloga mjera.

Inače, na sastanku predstavnika demonstranata i Kolegija Skupštine TK dogovoreno je da se stanje mijenja u skladu sa ustavom i zakonom. U narednih 10 dana, nakon novih razgovora, saopštit će se ime mandatara za sastav nove Vlade TK. Ranije je naglašeno da to mora biti vlada eksperata koji nisu stranački opredijeljeni i kompromitovani.

Nakon novog sastanka Kolegija Skupštine TK odlučeno je da se nastava u osnovnim i srednjim školama odgodi do daljeg.