BiH
2

Građani TK najavili "šetnju upozorenja", traže javno odricanje od bijelog hljeba

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Plenum građana i građanki Tuzlanskog kantona pozvao je večeras s 8. radne sjednice sve građane na protestnu šetnju od zgrade Sodaso do Skupštine TK zbog neusvajanja njihovih ultimativnih zahtjeva usvojenih 12. februara.

Naime, prethodnim sjednicama Plenuma TK od Skupštine TK je zatraženo da ukine tzv. "bijeli hljeb", te sve druge privilegije ministrima, poslanicima i državnim službenicima.

Skupština TK je usvojila prvi zahtjev, odluku o ukidanju "bijelog hljeba", dok drugi navedeni zahtjevi u roku od 72 sata nisu ispunjeni.

"Kažu kako su zahtjevi u procesu. Moja reakcija na to je da naši zahtjevi moraju biti žešći, jači, direktniji i brži", rekao je profesor Nedžad Ibrahimović, koji je bio dio pregovaračkog tima na sastanku s Kolegijom Skupštine TK.

Protestna šetnja koja je zakazana za sutra u 13 sati nazvana je šetnjom upozorenja, a ukoliko Skupština TK ne usvoji ultimativne zahtjeve građani će biti pozvani na nove mirne demonstracije.

Koordinator pravnog tima Plenuma TK advokat Mustafa Muharemagić rekao je kako je od predsjednika Skupštine TK Slađana Ilića zatražio da se smijenjeni ministri i premijer odreknu svojih ugovora, jer im je po ugovoru zagarantovana isplata "bijelog hljeba".

"Ukoliko odu na sud oni će bez problema dobiti taj spor. Zbog toga tražimo da se odreknu tog prava i to javno", rekao je Muharemagić.

Predstavnik radnika Polihema Enes Tanović pozvao je građane na jedinstvo jer su, prema njegovim riječima, građani razbijeni na četiri grupe.

"Oni likuju što su nas podijelili. Ne dozvolimo im to", rekao je Tanović.

Učesnici Plenuma TK zatražili su ponovo smjenu v.d. komesara Samira Aljukića i načelnika krim-policije Zahida Selimbašića jer imaju saznanja kako će se do kraja sedmice krenuti sa masovnim hapšenjima demonstranata. Učesnicima Plenuma TK obratili su se i gosti iz Beograda, Borka Pavićević i Vladimir Novaković, a učesnici su informisani o radu formirani radnih grupa po resorima.