Povorka kroz Sarajevo
178

FOTO+VIDEO / Građani šutnjom i suzama ispratili tabute ubijenih Višegrađana

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povorka vozila s oznakom Komemorativnog centra Tuzla sa 66 tabuta ubijenih Višegrađana zastala je danas ispred zgrade Predsjedništva BiH na putu za Višegrad, gdje će sutra biti obavljen ukop i dženaza.

Okupljeni su šutnjom i sa suzama na licu dočekali kamion s tijelima ubijenih Višegrađana, a jauci su odjeknuli u trenutku kada je otvoren zadnji dio kamiona s tabutima.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH, uz okupljenih više od 200 građana, prijatelja i članova porodica ubijenih, počast žrtvama je učenjem Fatihe odao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Poručio je da ćemo uskoro imati priliku svi da kroz suđenje Ratku Mladiću vidimo razmjere zločina koji su počinjeni nad narodom BiH.

"Nadam se da će pravda biti zadovoljena jer strašne stvari su se događale. Među ovih 66 mejtova je i trogodišnje dijete, dječak od 14 godina, djevojčica od 15...Ubijali su djecu. Strašno", rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li sutra očekuje mirnu i dostojanstvenu dženazu Izetbegović je kazao "ako Bog da".

"Mada, vidjeli ste šta se dešavalo u Vlasenici. Makar bi se tu trebali suzdržati nakon 20 godina, imati pijeteta prema nevino ubijenim ljudima i pomoći da se nađu preostale žrtve i dostojno ukopaju. Makar toliko su nam dužne dojučerašnje komšije", izjavio je Izetbegović.

Tužna povorka je iz Sarajeva nastavila put ka Višegradu, gdje će ubijeni na tamošnjem mezarju od sutra naći vječni smiraj.