"Pokušaj biti JA"
137

Građani Sarajeva se solidarisali s invalidima i vozili se kolicima

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, danas je u Sarajevu organizovana šetnja pod nazivom "Pokušaj biti JA", koja je okupila nekoliko stotina članova udruženja, saveza i drugih nevladinih organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Organizatori su Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i nevladine organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom u FBiH, a učesnici su predvođeni ljudima u invalidskim kolicima upriličili šetnju centralnim gradskim ulicama, od Sarajevske katedrale do zgrade institucija BiH.

"Šetnjom, prije svega, želimo pokazati građanima i cjelokupnoj javnosti BiH da je potrebno prihvatiti osobe sa invaliditetom kao ravnopravne građane ove zajednice, države, na šta nas obavezuju i međunarodni dokumenti, Konvencija UN-a i domaći zakonski i podzakonski akti koje smo potpisali i koje smo obavezni provoditi", kazao je Čamber u razgovoru za agenciju Anadolija koji se sam simbolično solidarisao s osobama s invaliditom tako što je šetnju od Sarajevke katedrale do zgrade institucija BiH obavio u invalidskim kolicima.

On je također rekao da će danas biti prezentirani i rezultati rada Federalnog ministarstva u vezi s implementacijom UN-ove konvencije. Ministarstvo će ovu priliku iskoristiti kako bi upozorilo na vrlo slabo ili loše provođenje UN-ove konvencije o pravima osoba sa invaliditetom na svim razinama u BiH.

"Ono što želimo istaknuti da su glavninu posla uradile nevladine organizacije i smatramo da nema ništa loše u tome da i vlasti koriste resurse nevladinih organizacija, pogotovo organizacija koje se bave zaštitom osoba sa invaliditetom", kazao je ministar Čamber.

On je dodao da je osobe i invaliditetom neophodno prihvatiti kao ravnopravne građane, prvenstveno kad je riječ o ljudima koji su na određenim pozicijama, na onim na kojima mogu puno učiniti, a to su pozicije u vlasti.

"Ono što je do sada bila praksa je maknuti osobe sa invaliditetom daleko od očiju, smjestiti ih u nekakve zavode, za djecu u školama napraviti posebna odjeljenja. Ono što mi želimo poručiti je da se takve stvari moraju brisati iz našeg sustava, da djeca, bez obzira na invaliditet, imaju jednaka prava, na jednakopravno obrazovanje i da su vlasti obavezne osigurati novčana sredstva kao i asistente u nastavi kako bi prvenstveno djeca imala pravo na obrazovanje, a kada odrastu, da imaju svoje mjesto kao osobe koje mogu raditi i doprinositi svojoj zajednici", dodao je Čamber.

Ministar je također kazao da BiH, kada je u pitanju odnos prema osobama s invaliditetom, mnogo zaostaje za Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom, Slovenijom.

"Kao osoba sa invaliditetom, mogu vam reći da smo diskriminirani na svim nivoima, kako kroz naše zakonodavstvo tako i u praksi, tako da su nam nedostupni mnogi objekti", kazala je u izjavi za agenciju Anadolija generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH Elvira Bešlija.

Predsjednica Udruženja oboljelih od morbus crohna Alma Hadžić je kazala da su članovi tog udruženja danas došli kako bi zajedničkim snagama podržali akciju izjednačavanja prava invalida u cijeloj BiH.

"Osobe s invaliditetom su jednostavno zanemarene u svakom segmentu. Ja mogu govoriti u ime oboljelih od crohnove bolesti, jer se naš invaliditet ne vidi, ali smo mi i dalje invalidi kao i svi ostali invalidi čiji je invaliditet okom vidljiv", kazala je Hadžić.

Ona je kazala da ova bolest spada u veoma rijetke bolesti ali da je u BiH registrovano oko 1.500 oboljelih.

U znak podrške osobama sa invaliditetom, danas se u na šetnji u Sarajevu okupio i veliki broj mladih ljudi.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. decembar, obilježava se svake godine s ciljem promicanja razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije podrške koja omogućava dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti za osobe s invaliditetom.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je jednoglasno usvojila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 13. decembra 2006. godine. Konvencija je stupila na snagu 3. maja 2008. godine, nakon što je ostvaren dovoljan broj ratifikacija.

Do sada je Konvenciju potpisalo 145, a ratifikovalo 87 država članica Ujedinjenih naroda. Bosna i Hercegovina je također potpisnica ove konvencije. .