Zabrinjavajuće stanje
8

Anketa / Građani Sarajeva: Izbjegavam da izlazim nakon 20 sati, moramo dati šansu ekspertima

L. S.
Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo je sve više zabrinjavajuća usljed skoro pa svakodnevnih slučajeva nasilja, pucnjava, teških saobraćajnih nesreća, razbojništva i maloljetničke delinkvencije. Ekipa Klix.ba portala upitala je građanke i građane kako se osjećaju povodom ovakve situacije.

Da je vidno narušena sigurnosna situacija na sarajevskim ulicama i da sistem loše funkcioniše u tom smislu, potvrdili su ispitanici naše ankete.

"Meni je to užasno. Ni sama ne bih znala reći osjećam li se sigurno ili nesigurno ali to što čovjek čuje i što se sinoć dogodilo sve poremeti, svaku misao", priznala je jedna od sagovornica.

"Izbjegavam da izlazim navečer iza 20:00 sati ako mogu to da izbjegnem, eventualno ako neću sama ići čitavim putem", ustanovila je studentica sarajevskog univerziteta.

Jedan od sagovornika uporedio je trenutno stanje sa onim iz devedesetih godina kad se odvijao rat na ovim prostorima.

"Situacija je takva da je treba ozbiljno razmotriti. Nije nikakva panična, svugdje u svijetu svašta ima pa i ovdje. Ostaci ratnih zbivanja su još uvijek prisutni jer sad nije ništa uzeti pištolj i ubiti čovjeka", napominje upitani Sarajlija.

Sve građanke i građani su zapravo svjedoci nedavnih stravičnih događaja i incidenata koje su ocijenili kao uistinu uznemiravajuće.

"U Sarajevu se ne osjećam navečer sigurno. Ubistvo dvije doktorice me naročito pogodilo, mlade, uspješne i dobre doktorice koje su nesretno izgubile život", navela je jedna gospođa.

Upitali smo građane i kakva očekivanja imaju od nadležnih i treba li doći do smjene onih koji su na trenutnim funkcijama, odnosno ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - Admira Katice i komesara sarajevske policije Fatmira Hajdarevića.

"Situacija je izvandredno loša. Frekvencija nesigurnosti je jako povećana i to je ono što nas obične građane najviše zabrinjava. Dok se na čelu takvih službi nalaze poslušnici nikada nećemo imati bolju situaciju. Moramo dati šansu ekspertima", naznačio je Sarajlija.

Među upitanim su bili i turisti koji, također, nisu zadovoljni sigurnosnim stanjem.

"Najlošiji grad u Bosni i Hercegovini i najnesigurniji što se toga tiče, sve ostalo je super", tvrdi jedan od turista koje smo sreli u glavnom gradu.

Pojedini, pak, navode da se osjećaju sigurno i da nema razloga za brigu.

"Poprilično je sigurno i ljudi u Sarajevu su generalno prijatni", smatra jedan od mladića.