Sastanak u MZ Šićki Brod
98

Građani pripremaju kolektivnu tužbu protiv Elektroprivrede BiH

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U prostorijama Mjesne zajednice Šićki Brod održan je sastanak građana četiri mjesne zajednice koje gravitiraju Termoelektrani Tuzla, a povodom pripremanja kolektivne tužbe protiv Elektoprivrede BiH. Građani Šićkog Broda, Plana, Husina i Bukinja, kako kažu, imaju višedecenijske probleme s TE Tuzla, a posljednjih dana navode kako ne mogu spavati zbog ispuštanja pare.

Građani navode kako je zbog rada TE Tuzla zagađeno tlo, zrak i voda te da oni sve češće oboljevaju od opakih bolesti.

“Uzorci tla, vode i zraka poslati su na vještačenje u Njemačku i Austriju. Trebat će dva mjeseca da stignu rezultati tako da ćemo tužbu predati poslije toga”, kaže Danijel Senkić, predsjednik Udruženja Front koje koordinira kampanju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kako su rekli, građani namjeravaju od Elektoprivrede tražiti nadoknadu štete koja je nastala svih ovih godina. Njihov tužbeni zahtjev zastupat će tim advokata, a o imenima svojih zastupnika nisu željeli govoriti.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
“Naši problemi nisu od jučer. Pokušavali smo uspostaviti kontakte sa rukovodstvom TE Tuzla. Međutim, oni nam uvijek kažu kako nisu nadležni. Ako nisu oni, onda sud jeste”, kažu građani tuzlanskih prigradskih mjesnih zajednica.

Na sastanku u MZ Šićki Brod dogovori su dalji koraci i strategija, a Udruženje Front će i dalje koordinirati cijeli postupak.