BiH
55

Građani Prijedora večer provode na mjestu zloglasnog logora

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Na mjestu nekadašnjeg zloglasnog koncentracionog logora Trnopolje u Prijedoru danas popodne počelo je okupljanje građana i građanki Prijedora, ali i ostalih gradova Bosne i Hercegovine, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Svjetska javnost saznala za postojanje logora Trnopolje na današnji dan, 5. avgusta 1992, godine, nakon što su novinari ITN-a otkrili njegovo postojanje.

Logor Trnopolje je jedan od tri zloglasna logora na području prijedorske općine, kroz koji su u periodu od maja do novembra 1992. godine prošle na hiljade logoraša.

Prisutni će večeras na simboličan način obilježiti tužnu godišnjicu tako što će provesti noć u autentičnom prostoru bivšeg logora, a kako bi evocirali sjećanja na događaje iz 90-tih kada su upravo na tom mjestu boravili zatočenici.

“Ovo je neformalni program, ovo nije manifestacija, ovdje nema političkih poruka i dobrodošli su svi građani i građanke iz cijele BiH. Mi se nadamo da ćemo ovo raditi svake godine, gdje ćemo imati zdrav razgovor, zdravu diskusiju o problemima ratnih zločina, problemima kulture sjećanja, kako da utičemo na izmjene u kuturama sjećanja i kako da utičemo na mlađe ljude da shvate zašto još uvijek pričamo o ovim stvarima i zašto još uvijek imamo negiranje zločina u ovoj zemlji”, pojasnio je aktivista Emir Hodžić.

Govoreći o večerašnjem program, Hodžić ističe da će učesnici prisustvovati neformalnom programu, projekciji filma, kao i otvorenoj diskusiji.

Hodžić je istakao da će Almir Alić (ICTY) večeras održati interaktivnu prezentaciju o povredama humanitarnog prava te književnosti, koristeći Selimovićevu “Tvrđavu” kao medij kroz čiju analizu se prisutnima približava koncept ratnog zločina i seksualnog nasilja.

Zatim, kaže Hodžić, bit će održana i promocija knjige "Suđenja za ratne zločine u Bosni i Hercegovini", autora Gorana Šimića, koji svojim djelom nastoji doprinijeti normalizaciji postkonfliktnog društva, dajući odgovore na pitanja koja se direktno tiču marginalizacije bh. društva, nastale kao derivat prošlih dešavanja, stavljajući akcent na dvije grupe - "žrtve" i "zločince".

“Večeras će biti i večera, iftar, muslimani i nemuslimani dijele hranu zajedno, da vide da ni jedni ni drugi nisu neke zle zvijeri”, pojasnio je Hodžić i dodao da će večeras biti upriličena i dodjela Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, kao i projekcija dokumentarnog filma “Slijepa pravda”, nakon čega će biti slobodan prostor za diskusiju, te druženje.

Organizator večerašnjeg događaja je organizacija “Optimista 2004” uz podršku i organizaciju Udruženja Prijedorčanki “Izvor”.