Sastanak Monitoring timova
0

Građani BiH u potpunosti poštuju bezvizni režim

FENA
Državljani Bosne i Hercegovine poštuju odluku o ukidanju viznog režima, što je dobra vijest i što znači da je informativna kampanja u BiH bila uspješna.

Ovo je u srijedu u Briselu istaknuo šef Jedinice za vanjske odnose i proširenje Evropske komisije Luigi Soreca koji je predvodio delegaciju Evropske komisije na prvom sastanku Monitoring timova za praćenje odluke o ukidanju viznog režima za bh. građane, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

"Uvjereni smo da ne postoji značajan broj bh. državljana koji su zatražili azil ili prekoračili rok ili uvjete boravka u EU. I, nije tačno da bh. građani ne putuju, oni putuju uz puno poštivanje uslova korištenja viznog režima", naveo je Soreca. Dodao je da će cjelovit izvještaj Komisije o provedbi odluke o ukidanju viznog režima 9. juna biti tema sastanka ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović naglasio je da u našoj državi postoji svijest o tome da je oblast vladavine prava i unutrašnjih poslova najzahtjevnije poglavlje u predpristupnim pregovorima, ali da postoji i spremnost da se sad učine dodatni napori da bi bio olakšan posao bh. pregovarača u periodu kad BiH bude u fazi predpristupnih pregovora.

"Naš imperativ je sticanje kandidatskog statusa i otvaranje pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, a u tom smislu i puna suradnja sa EU i ispunjavanje uvjeta iz oblasti vladavine prava i unutrašnjih poslova i sve što garantira veću sigurnost i stabilnost za građane BiH, a zatim i regiona i EU", rekao je ministar Ahmetović.

Šefica Odjela za BiH unutar Direktorata Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni istaknula je tokom sastanka da je, kad je riječ o njenom direktoratu, prioritet borba protiv korupcije i organizovanog kriminala dodajući da će akcent u narednom izvještaju o napretku BiH biti stavljen upravo na tu oblast.

"Jačanje vladavine prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije krucijalni su izazov za zemlje vašeg regiona. Evropska komisija tu očekuje jasne i opipljive rezultate, i jedino sa njima će biti moguće nastaviti put ka Evropskoj uniji", navela je Pampaloni.

Najavila je da će naredni izvještaj o napretku BiH biti usvojen i objavljen 12. oktobra, pozvavši predstavnike intitucija BiH da do septembra dostave podatke o napretku naročito u oblasti pravosuđa.

Zvaničnici Evropske komisije jednoglasno su poručili da je neophodno hitno usvojiti pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije za prevenciju korupcije BiH i početi njeno kapacitiranje, da bi što je moguće prije bila u stanju odgovoriti zadacima zbog kojih je oformljena, te odmah po uspostavi Parlamentarne skupštine BiH imenovati direktora i zamjenike direktora Agencije.

Također, u kontekstu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručeno je da uspostava sistema razmjene policijskih podataka na svim nivoima u BiH mora biti okončana što skorije naročito kad su u pitanju kantonalni MUP-ovi, za šta je neophodno da se u Federaciji BiH hitno počne sa punjenjem baza podataka.