Blic
0

Građani BiH stare brže od evropskog prosjeka

Sarajevo-x.com
Građani u BiH stare dvostruko brže u odnosu na stanovnike zemalja Evropske unije, pokazala su istraživanja Eurostata po kojima se udio populacije mlađe od 15 godina u BiH u periodu od 1991. do 2007. smanjio za sedam posto, dok je ova promjena u EU bila tri posto, piše list Blic.

Alarmantna slika starenja stanovništva u RS otkrivena je u nedavno objavljenom dokumentu strategije reforme penzionog sistema. To je prvi zvaničan dokument u posljednjih 19 godina o demografskim aspektima u RS, jer je posljednji popis stanovništva u BiH obavljen 1991. godine, piše Blic.

Demografi su na osnovu procijenjenih oko 1,3 miliona ljudi u RS, upozorili da će za 47 godina "nestati“ čak 472.013 građana ovog entiteta. Radno sposobno stanovništvo (18-64 godine) će se prepoloviti, a broj starijih od 65 godina udvostručiti.

Procjenjuje se da će biti sve manje mlađih od 18 godina čime će se premašiti i evropski prosjek starenja stanovništva, navodi ovaj list.

Za razliku BiH i njenih entiteta, Francuska je, podsjeća Blic, još prije 80 godina shvatila da je najveći kapital države u podizanju nataliteta. Ostale zemlje Evropske unije provode pronatalitetne mjere, gdje se podrška porodici osigurava počev od novčane pomoći pri vjenčanju, PDV olakšica za bebi opremu, posebne pomoći za samohrane roditelje, dužih odsustava za porodilje, besplatnog javnog prevoza za porodilje, sve do izdašnog dječijeg dodatka koji se usklađuje sa troškovima života.

Demografski stručnjak iz Novog Sada Branislav Đurđev, koji radi na demografskim istraživanjima u Republici Srpskoj, kaže da ukoliko bismo se već danas preduzele najbolje mjere u ovom entitetu, rezultat bi se vidio tek za desetak godina.

"Djeca kod nas već odavno ne znače ekonomsku dobit, a tradicionalno niske norme dosegle su kritične vrijednosti. U takvoj situaciji nije čudo da neki smatraju da se u modernim društvima djeca rađaju samo zbog jedinstvenog zadovoljstva koje pruža roditeljstvo" objašnjava ovaj stručnjak.