Sedmični list Makarsko primorje
0

Građani BiH smetaju na hrvatskim plažama

Piše: Tatjana Sekulić
Foto: Tportal.hr
Foto: Tportal.hr
Građani Bosne i Hercegovine nisu dobrodošli na hrvatsko primorje. Oni su turisti drugog reda. Bosanci i Hercegovci su višak na plažama, jasno je poručilo HDZ-ovo glasilo, sedmični list - Makarsko primorje.

"Bolji je jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 eura nego njih deset koji će ostaviti po 30 eura ili njih nekoliko stotina ili tisuća koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlete… Turizam je na ovaj način u problemima. Radi se o kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati..."

Ovo je dio teksta koji je objavljen u sedmičnom listu Makarsko primorje. Ne, tekst nije napisala novinarka Dijana Čuljak.

Ovoga puta turisti iz BiH su zasmetali Ivi Ćurkoviću, novinaru i izvršnom uredniku sedmičnog lista, objavio je Tportal. Možda nije ni bitno, ali spomenimo da je riječ o glasilu HDZ-a, stranke koja upravlja Makarskom i izdvaja ogromne sume novca za finansiranje tog lista.

Za Ćurkovića su turisti iz BiH, pogotovo oni od Banje Luke do Čitluka, samo kampanjski gosti koji smetaju, dolaze na jednodnevne izlete u Makarsku, zauzimaju mjesto na plažama, a uz to potroše jedva 15 eura, jer "voće kupuju u Bosni, a sendviče donose od kuće".

Uz to turisti iz BiH zagađuju more u "lijepoj njihovoj" jer "mokre u vodi, a WC koriste samo u krajnjoj potrebi".

Vrli novinar u svom "istraživačkom tekstu" složio se sa HTV-ovom novinarkom Dijanom Čuljak pa napisao da gosti iz BiH zauzimaju mjesto na plaži i jedina korist od njih je to što se ponekad istuširaju u Makarskoj i za to plate dvije kune, no nije izostavio spomenuti da je na drugim plažama tuširanje besplatno. Dakle, osim što turisti iz BiH zagađuju hrvatsko more, oni troše i hrvatsku vodu.

Dragi građani Bosne i Hercegovine, zar vas nije stid što tako malo novca ostavljate zapadnim susjedima?

Zar nije sramotno to što tokom cijele godine štedite da biste blizu dvije prosječne plaće dali gostoljubivim hrvatskim ugostiteljima i domaćinima? Uz to još besplatno "crpite" vitamin D iz njihovog sunca, zauzimate mjesta na plaži, a eventualno platite samo nekoliko kuna za tuširanje.

Bh. omladina stvarno ima razloga da se stidi što u ugostiteljskim objektima na Makarskoj rivijeri ostavlja novac.

A, taj dio hrvatskog primorja najviše i posjećuju Bosanci i Hercegovci. Kad sve zbrojimo, izgleda da stvarno važi ona "gdje prestaje logika tu počinje Bosna", jer građani BiH hrle u "lijepu njihovu" iako susjedi posljednjih godina često poručuju da nisu dobrodošli.