Jesu li ispunili obećanja?
14

Građani Banje Luke ocjenjivali obećanja političkih partija

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
U saradnji sa Udruženjem građana Zašto ne, aktivisti organizacije Oštra nula danas su na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizovali uličnu akciju kojom se želi skrenuti pažnja na obećanja koja su partije na vlasti dale građanima prije izbora 2010. godine.

Dvosatna akcija, koja je počela tačno u podne, organizirana je u okviru pokrenute kampanje pod nazivom "Obećali su!".

"Na ovaj način pokušavamo podsjetiti građane na obećanja političkih partija iz navedenih oblasti te im pružiti priliku da iznesu svoje mišljenje o tome koliko su stranke zaista ispunile vlastita predizborna obećanja.  Također, kampanjom želimo podsjetiti i partije šta su biračima obećali prije izbora", rekla je aktivistica Oštre nule Dražanka Lepir.

Ona je dodala kako su građani tokom današnje akcije imali priliku da putem “glasačkih listića” sami ocjene koliko su partije na vlasti ispunile od onoga što su obećali.

"Tu se prvenstveno misli na četiri oblasti. Uštede u javnoj potrošnji, borbi protiv nezaposlenosti, politikama za mlade i borbi protiv korupcije", poručili su organizatori današnje akcije u Banjoj Luci.

Kako je najavljeno, članovi udruženja će predstaviti i preporuke za ispunjavanje obećanja iz pomenute četiri oblasti, te javno pozvati vladajuće partije i institucije vlasti da se obavežu na mjere za ostvarenje ovih ciljeva uz jasno postavljene rokove.

Iz Udruženja građana Zašto ne su saopštili da je ista akcija danas organizovana i u Stocu, a da su aktivnosti usklopu kampanje planirane u pet gradova BiH.

"One su već održane u Sarajevu i Zenici, 25. i 26. maja. Nakon Banje Luke i Stoca, planirano je da se akcija do 25. juna održi i u Tuzli", saopštili su iz Udruženja Zašto ne.