BiH
0

Grad Sarajevo za javne kuhinje izdvaja 120.000 KM

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potpisao je danas ugovore o finansijskoj podršci Grada Sarajeva javnim kuhinjama "Stari Grad", Udruženja humanitarne organizacije "Merhamet" - Muslimansko dobrotvorno društvo, Udruženja humanitarno-pastoralne organizacije "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije", Udruženja humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante" Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Crvenog križa Kantona Sarajevo.

Prema podacima JU Kantonalni centar za socijalni rad – Sarajevo, od 27. marta, na području grada i kantona evidentirano je 5.779 korisnika toplog obroka u javnim kuhinjama. Prošle godine taj je broj bio 5.319, što znači da se broj korisnika uvećao za 460. U tom smislu povećan je i iznos sredstava koja će se iz budžeta Grada dodijeliti narodnim kuhinjama za 20.000 KM.

Prema potpisanim ugovorima, 45.000 KM će dobiti kuhinja Crvenog križa KS, 25.000 KM kuhinja Starog Grada i 28.000 KM Udruženja humanitarne organizacije "Merhamet" - Muslimansko dobrotvorno društvo, 15.000 KM kuhinja Udruženja humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante" i 7.000 KM kuhinja Udruženja humanitarno-pastoralne organizacije "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije".

Gradonačelnik Behmen zahvalio je javnim kuhinjama za sve što čine na ublažavanju egzistencijalne situacije, te obećao da će Grad u skladu sa budžetskim mogućnostima nastaviti pomagati rad ovih kuhinja.

Korisnici sarajevskih javnih kuhinja su uglavnom stare i nepokretne osobe, višečlane porodice sa malim prihodom, porodice sa više djece, kao i osobe kojima socijalni status nije regulisan (azilanti, beskućnici, nezaposlene osobe sa djecom koje nemaju regulisano zdravstveno osiguranje itd.).