Gradonačelnicin prijedlog
120

Grad Sarajevo Vidikovac na Trebeviću planira izdavati za 51.000 KM mjesečno

B. T.
Pored Vidikovca pod zakup se daje i Željeznička stanica na Bistriku (Foto: Klix.ba)
Pored Vidikovca pod zakup se daje i Željeznička stanica na Bistriku (Foto: Klix.ba)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamin Karić uputila je u Gradsko vijeće prijedloge odluka o uslovima i načinu korištenja i davanja u zakup dijela objekta Željeznička stanica Bistrik i Vidikovca na Trebeviću.
Rekonstrukcija, odnosno gradnja oba objekta je pri kraju.

Kako je navedeno u prijedlogu kojim bi Gradsko vijeće Grada Sarajeva dalo saglasnost gradonačelnici da objavi javni poziv, u zakup se daje 300 kvadratnih metara unutrašnjeg i 50 kvadratnih metara vanjskog prostora Željezničke stanice na Bistriku.

Unutrašnji prostor koji je predmet zakupa sastoji se od kuhinje, prostora servisnog lifta, sanitarija, stepeništa, hodnika, ostave u podrumu, restoranskog prostora, sanitarija, hodnika, ostave, stepeništa, kafea i depoa u prizemlju.

Prema gradonačelnicinom prijedlogu, početna minimalna cijena zakupa iznosila bi 4.893 KM, mjesečno, odnosno 58.716 KM godišnje. Kako je predviđeno, ponuđači moraju uplatiti avansni polog u iznosu tri mjesečne zakupnine, a ugovor o zakupu se zaključuje na period od 12 mjeseci. Predviđeno je da zakupoprimac ima pravo da zahtijeva produženje ugovora sve dok redovno izmiruje zakupninu za dio objekta Željezničke stanice Bistrik.

I prijedlogom odluke o uslovima i načinu korištenja i davanja u zakup poslovnog objekta Vidikovac, Karić također traži saglasnost Vijeća za raspisivanje javnog poziva. Navedeno je da se izdaje 1.919 kvadratnih metara, uz dodatak pripadajućih površina na otvorenom, koje obuhvataju terasu vezanu s vanjskim prostorom u nivou prizemlja na površini od oko 310 kvadrata.

Vidikovac na Trebeviću (Foto: Facebook)
Vidikovac na Trebeviću (Foto: Facebook)

Predviđeno je da početna minimalna cijena zakupa u javnom pozivu iznosi 51.744,44 KM mjesečno, a da ponuđači moraju dostaviti bankovnu garanciju za ozbiljnost ponude koja glasi na godišnji iznos ponuđene mjesečne zakupnine.

Predviđeno je da se ugovor o zakupu objekta Vidikovac, nakon provedene procedure, zaključi na period od 60 mjeseci, a da zakupoprimac ima pravo da zahtijeva produženje ugovora sve dok redovno izmiruje zakupninu.

Ovi prijedlozi naći će se pred sarajevskim vijećnicima na sjednici 4. novembra.

Podsjetimo, gradonačelnica je ranije predlagala da početna minimalna cijena za Vidikovac iznosi 35.851 KM te da ponuđači moraju uplatiti avans od 426.977 KM u vrijednosti od 12 mjeseci minimalne cijene, koji će biti vraćen ponuđačima koji ne budu izabrani.