BiH
67

Grabovica: Krst na Zlatištu je provokacija, lažima izjednačavaju žrtvu i zločinca

Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo spomen-krst, a ranije su iz Saveza logoraša RS tvrdili da će ga postaviti do kraja septembra.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, kazao je za Patriju da je iznenađen i zatečen.

"To je očito jedna u nizu provokacija, namjera da oni realizuju ono što su naumili. Da na Zlatištu postave taj krst i to spomen obilježje na mjesto sa kojeg su mnogi nevini građani Sarajeva ubijani, između ostalog i veliki broj djece. Ta provokacija ne bi trebala proći. To prije svega je državno zemljište, koliko ja znam, i mislim da bi nadležni trebali da učine sve u ovom slučaju kako se to ne bi održalo", kazao je Grabovica.

Kako je kazao Grabovica, lažima i izmišljotinama nastoji se pod svaku cijenu izjednačiti žrtva sa agresorima i zločincima i to je namjera sve vrijeme.

Priča o krstu na Zlatištu bila je aktuelizirana i tokom juna, kada je reagirao i Ured visokog predstavnika u BiH saopćio da se "vjerski simboli ne smiju koristiti da bi se namjerno inicirala međuetnička napetost".