BiH
0

Goražde: Završni radovi na uređenju korita Drine

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Goraždu traju radovi na uređenju probalja i korita rijeke Drine u užem gradskom području koji su počeli krajem prošle godine. To je rezultat ugovora koji je općina Goražde potpisala sa Agencijom za vodno područje slivova rijeke Save koji je vrijedan više od 136 000 KM.

''Mi smo prošle godine uputili zahtjev Agenciji za vodno područje rijeke Save i tražili smo 400.000 KM za projekat uređenja korita rijeke Drine a odobren nam je iznos od 135.675 KM. Potpisali smo ugovor sa Agencijom i firmom 'Okac' koja je bila najpovoljniji ponuđač na tenderu. Radi se o radovima na uređenju korita rijeke Drine između dva gradska mosta i uređenju Žanja. Prvu fazu smo ranije završili, a danas smo svjedoci intenzivnim aktivnostima za uređenje ovoga dijela Žanja“, kazao je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Značaj projekta je višetruk i pored primarnog cilja, prevencije i zaštite od poplava, bitan je i segment uredjenja okoliša oko rijeke Drine kroz uklanjanje naplavina, smeća i svakoraznog otpada čime će slika Drine ovoga ljeta sigurno biti daleko ljepša kako za stanovnike grada tako i brojne turiste.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Ovaj je projekat opravdan i samom koritu i toku rijeke Drine će dati novi izgled, s obzirom da znamo šta nam se desilo 2010. godine i mi moramo biti savjesni i aktivni po tom pitanju. Očekujemo ponovnu odluku Agencije, a u međuvremenu premijer je uputio zahtjev i Vlada je dobila 110.000 KM i svoj dio su uradili. Imamo veoma dobar odnos sa Agencijom i imaju razumijevanja prema Goraždu. Oni su nam također uradili dokumentaciju za tri projekta od mogućih šest koje radimo sa Svjetskom bankom, a radi se o uređenju obale od Novog Goražda do Mravinjca. To je veliki doprinos Agencije za vodno područje rijeke Save. Prvi dio koji je urađen zaista je reprezentativan i već se uočava razlika", zaključio je Ramović.