BiH
1

Goražde: U Centru za kulturu održan koncert "Nek mirišu avlije"

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždanski Centar za kulturu je u susret velikom islamskom blagdanu Kurban ili Hadži-bajramu organizirao tradicionalni bajramski koncert "Nek mirišu avlije".
Na koncertu su nastupili članovi Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu, horovi gradskih škola u Goraždu te interpretatori sevdalinke Belma Ramović, Safet Bučo, Lejla Žuga i Ahmedina Pljevljak.

Večer ilahija, sevdaha i folklora dio je tradicije kojom se obilježava dolazak svakog islamskog blagdana u Goraždu a večerašnji koncert održan je pod pokroviteljstvom Općine Goražde i uz podršku Iranskog kulturnog centra.

Čestitke povodom nastupajućih dana Kurban-bajrama, ovom je prilikom, brojnim posjetiocima uputio Rasim efendija Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Centralna bajramska svečanost u Goraždu će biti organizirana u Kajseriji džamiji, dok je za cijelo područje pod okriljem goraždanskog muftijstva centralna bajramska svečanost u džamiji u Žepi, gdje će Bajram namaz klanjati i muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.