Brojni sadržaji
238

Goražde od danas u znaku internacionalnog festivala, večeras veliki koncert Tonija Cetinskog

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Goražde je danima u znaku internacionalnog festivala prijateljstva koji se već 26 godina održava u gradu na obalama Drine.

Uvertira za večerašnju ceremoniju otvaranja na platou gradske dvorane "Mirsad Hurić" i velki koncert hrvatske zvijezde Tonija Cetinskog, su brojni događaji, od zabave za najmlađe, sajma knjiga, izložbe umjetničkih djela u gradskoj Art galeriji sa likovne kolonije "Boje prijateljstva", zatim atraktivnih igara na popularnoj goraždanskoj plaži Žanj, kao i okupljanja najpoznatijih goraždanskih pop rock bendova na nedavno uređenom izletištu Gubavica.

Prva sedmica augusta u Goraždu je vrijeme, kada zbog festivala prijateljstva, jedinstvene manifestacije koja je počela krajem 90-tih godina u ovom gradu na inicijativu umjetnika iz francuske pokrajine Bretanja, ovdje stižu brojni učesnici, gosti, turisti, a istovremeno iz organizacionog odbora poručuju da je cilj Festivalu prijateljstva vratiti stari sjaj, po čemu je Goražde prepoznatljivo širom regije, ali i svijeta.

Brojni su kulturni i muzički događaji u organizaciji Centra za kulturu i pod pokroviteljstvom grada Goražda planirani u periodu od 1. do 8 avgusta, a sadržaji su namijenjeni svim uzrastima. Već danas počinju edukativno – kreativne radionice za djecu u parku Plavi cvijet dok je u Zavičajnom muzeju postavljena izložba "Spomenici kulturno-historijskog naslijeđa – stećci i nišani Ilijaš – Goražde 2023".

Svečano otvaranje 26. internacionalnog Festivala prijateljstva – Goražde 2023. je u 20.45 sati uz poseban program, himnu festivala i vatromet, nakon čega slijedi koncert na kojem će uz bend Emir & Frozen Camels zvijezda prve festivalske večeri biti Toni Cetinski.

Ove godine na festivalu prijateljstva planirani su koncerti Damira Urbana, Zone Isključenja, Lake i Lele, zatim Zlaja i Cover Art, Dado Topić, grupa Paranoid, S.A.R.S. a osim njih festival će ugostiti i Adnana Jakupovića, Damira Galijaševića, Lexington bend, grupu Divanhana i mnoge druge.

Planirane su i brojne promocije knjiga, druženje sa brojnim književnicima, predstave i izložbe, te drugi sadržaji.