BiH
0

Goražde: Obala na Iranskom šetalištu u kritičnom stanju

FENA
Goražde
Goražde
U općini Goražde još uvijek su evidentne posljedice nezapamćenih poplava iz decembra prošle godine.

Pored ostalog, poplave su nanijele ogromne štete na putnoj i kanalizacionoj infrastrukturi, a jedan od gorućih problema je obala na Iranskom šetalištu, između Mosta Alije Izetbegovića i Bažanskog mosta, koja se svakodnevno obrušava.

"Nažalost, prošlo je godinu dana od poplava i ništa po ovom pitanju nije urađeno. Pitamo se zašto se bar nije poduzela neka hitna intervencija da se zaustavi svakodnevno obrušavanje obala utvrde jer strahujemo da, ukoliko se ono nastavi, bit će ugrožene i kuće u priobalju", izjavila je za Fenu predsjednica Savjeta MZ Goražde I Hermina Đoković.

U općini Goražde ističu da su finansije razlog što se sanaciji obala utvrde na Iranskom šetalištu nije pristupilo u ovoj godini.

"To nam je jedan od najvećih problema. U saradnji s Agencijom za vodno područje rijeke Save urađen je projekt za koji je potrebno obezbijediti 450.000 KM. U ovoj godini ta sredstva nismo mogli iznaći, ali to će nam biti prioritet za narednu jer se obala utvrda mora hitno sanirati", kazao je načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, naglasivši da je obala utvrda oštećena i na desnoj obali Drine.

"Trenutno se radi na sanaciji obalautvrde ispod industrijske zone "Bekto Precisa" i "Emka" jer tu je trbealo manje sredstava koja smo uspjeli obezbijediti. Nažalost, štete od poplava koje su procijenjene na 15 miliona KM nisu konačan bilans jer se posljedice poplava javljaju svakodnevno", istakao je načelnik općine Goražde.