BiH
9

Goražde nastavlja saradnju sa Mašinskim fakultetom u Mostaru

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
BPK Goražde će nastaviti saradnju sa Mašinskim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara. Dekan fakulteta Safet Isić i premijer kantona Emir Oković potpisali su ugovor vrijedan 127.768 KM, čime je ozvaničen nastavak saradnje koja je počela u akademskoj 2011/2012. godini.

Dosadašnji broj upisanih studenata je 160, a od ove godine studenti sve tri studijske godine prvog ciklusa će nastavu imati u Goraždu.

"Dogovorili smo da to bude prva i druga godina sa minimalnim procentom zastupljene nastave od 50 posto dok će studenti treće godine imati nastavu u procentu od 30 posto. Do sada smo imali dobru saradnju, ovi ljudi su pokazali veliku ozbiljnost i procenat nastave je bio daleko bolji u odnosu na definisani ugovor. Važno je da uglavnom svi oni koji završe ovaj fakultet brzo u našoj privredi dobiju šansu za posao. Mi u posljednje vrijeme imamo još jednu grupu studenata koja je završila prvi ciklus, sada obavljamo razgovore sa privrednim subjektima na području našeg kantona kako bi ih oni što prije preuzeli u svoje kompanije. Imamo također jedan broj studenata koji je nastavio drugi ciklus studija u Mostaru, a u razgovoru sa dekanom i rektorom dogovorili smo da od iduće godine idemo sa jednim novim smjerom", pojasnio je Damir Žuga, kantonalni ministar obrazovanja.

Također, studenti upisani na drugi ciklus studija u Mostaru moći će koristiti usluge profesora koji dolaze na nastavu prvog ciklusa u Goraždu.

"Povećan je interes za tehničke fakultete. Ukupan broj studenata upisanih ove godine u prvu godinu je 60. Pred studentima u Goraždu je jedan veći izazov jer oni od 50 posto nastave koja se izvodi ovdje, treba da postignu iste one rezultate koji se traže od studenata u Mostaru. Pošto oni to uspješno izvršavaju, onda se uslovno može reći da su to možda malo bolji studenti od prosječnih", kazao je dekan Mašinskog fakulteta Safet Isić.